Сенатът на САЩ одобри днес с 63 на 36 гласа повишаването на тавана на държавния дълг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това става само няколко дни преди крайния срок и позволява САЩ да избегнат катастрофален дефолт.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства одобреното от двете камари на Конгреса повишаване на тавана на дълга, предадоха агенциите.

"Това е голяма победа за икономиката и народа на САЩ", заяви президентът и добави, че ще подпише окончателно приетия законопроект час по-скоро.

Той отбеляза, че постигнатите преди това договорености с републиканците за повишаването на дълга са компромисни, но по думите му те ще позволят да бъде избегнато изпадането на страната му в неплатежоспособност.

"На преговори никой не получава това, което иска", констатира американският президент.

Министърът на финансите Джанет Йелън също приветства приемането на законопроекта за повишаване на дълговия таван на САЩ и посочи, че ако това не е било направено, при възможно изпадане на Щатите в неплатежоспособност е щяла да възникне опасност за "милиони работни места и за спестявания на домакинствата в размер на трилиони долари".