Русия потвърди официално, че нейните военни са убили повече от 50 проукраински бойци при нападенията от украинска територия в граничната руска Белгородска област, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Унищожени са били също така военно оборудване и бронирана техника, според официална информация от Москва.

Министерството на отбраната на Русия по-рано съобщи, че по думите му "киевският режим" е обстрелвал град Шебекино, където има също и пътен гранично-пропускателен пункт. В следобедните часове вчера руското министерство заяви, че е предотвратило пробив на проукраински бойци.

Бягащи от района местни жители говорят за "опустошителни разрушения" в града, от които само малка част бе показана по руската държавна телевизия. От няколко дни Белгородска област е обхваната от още нападения, при които се съобщава за загинали и ранени.

Белгородският губернатор Вячеслав Гладков каза днес, че през изминалата нощ е имало най-малко един обстрел на пограничния Шебекински окръг, и добави, че над 2500 души се евакуират от района.

За пореден път отговорност за нападенията поеха "Руският доброволчески корпус" и легионът "Свободна Русия". Те искат да донесат свобода, мир и спокойствие в Русия, обявиха проукраинските бойци.

Две села в западната руска Брянска област са били обстрелвани от украинските сили, съобщи губернаторът Александър Богомаз в поредица публикации в социалната мрежа Телеграм, цитирани от Ройтерс.

Данните за нападенията срещу селата Ломаковка и Нова Погошч, които се намират близо до границата с украинските Черниговска и Сумска област, засега не могат да бъдат проверени.

Украйна отрича армията ѝ да участва в подобни нахлувания на руска територия, и казва, че те се извършват от бойци на руски опозиционни доброволчески формирования.

Украинските власти отмениха въздушна тревога, обявена по-рано днес в по-голямата част от страната, а властите в столицата Киев заявиха, че по предварителна информация противовъздушната отбрана е свалила над 30 ракети и дрона, изстреляни от Русия при масирана атака тази нощ срещу столицата.

От началото на май Москва нанесе по украински градове около 20 отделни удара с ракети и безпилотни самолети.