"Замириса ми на големи глоби, явно е, че с добро не става. Тази година ги предупредихме. Някой не може да си организира инкасаторите да отчитат електромери по празниците и цялата държава трябва да се занимава с тях". Това каза пред Нова Тв шефът на енергийната комисия на НС Делян Добрев. Днес комисията ще изслуша представители на ЕРП-тата, относно фактурирането на потребената енергия през зимните месеци.

Поводът за изслушването е фактът, че близо 67 хиляди потребители на "Енерго про" във Варна са получили по две фактури за ток в рамките на един отчетен период. Добрев все пак изтъкна, че тази година случаят не е толкова масов, както бе в края на 2012 г., когато заради подобен казус се стигна до оставка на първото правителство на ГЕРБ.

"Те са нарушили собствените си общи условия. Ще бъдем безкомпромисни. И сега регулаторът може да налага тежки санкции, защото по закон те са от 20 000 лв. до 1 млн. лв.", каза още Добрев. Той изтъкна, че истинско понижение на цените на тока ще се постигне, когато жилищата се санират. "Жилищата в България харчат три пъти повече от тези в Германия на квадратен метър", обясни Добрев.

Членът на ДКЕВР Илиян Илиев заяви, че към момента комисията не обсъжда повишение на цената на тока, защото няма такива искания от ЕРП-тата.