Русия минира завода "Кримски Титан". Това обяви началникът на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин. 

"Според силите на съпротивата руснаците подготвят нова провокация в химически завод в Армянск, временно окупирания Крим. Те са донесли експлозиви на територията на завода "Кримски титан" и минират територията", каза той.

Според Прокудин вероятна експлозия ще провокира изхвърлянето на хиляди тонове токсични вещества в атмосферата. Той подчертава, че при подобен сценарий ще пострадат жителите на Крим, на седем региона на Украйна, Турция и Русия.

"Ясно осъзнаваме заплахата за нашите хора, наблюдаваме непрекъснато ситуацията и сме готови да реагираме своевременно на всички заплахи, които могат да възникнат", увери Прокудин.

Той призова населението да запази спокойствие, да не се поддава на провокациите на противника и да следи съобщенията на областното военно управление.

Наскоро стана известно, че руснаците минират територията на завода "Кримски титан" близо до Армянск, където провокираха екологична катастрофа още през 2018 г.

Вероятно окупаторите от страх, че украинците ще навлязат в Крим, искат да организират нова провокация, за да обвинят украинските защитници в "екологичен тероризъм".