Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че Киев иска да получи "ясно решение" за бъдещето си във военния алианс НАТО на срещата на върха на лидерите на блока във Вилнюс през юли, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На срещата на върха на над 40 европейски лидери в Молдова той каза, че желае и напредък по пътя на Украйна към Европейския съюз, молба за присъединяването към който Киев подаде миналата година, след като Русия започна своята пълномащабно нахлуване.

"Тази година е за решения. На срещата на върха на НАТО през лятото във Вилнюс е необходима ясна покана от страна на страните членки към Украйна, както и гаранции за сигурността по пътя към членството в НАТО", каза Зеленски.

"През (есента) трябва да се постигне ясно, положително решение и по присъединяването ни към ЕС. Ние се подготвяме също за среща за мир, която ще насочи света към съвместно изпълнение на формулата за мир", каза той.

Украйна предложи провеждането на среща на мира това лято, за да се затвърди виждането й за мира като единствен начин за прекратяване на войната с Русия. Тя не съобщи къде ще се проведе събитието.

Зеленски, чиято формула за мир от 10 точки включва пълно изтегляне на руските войски от Украйна, също призова коалиция от сили да достави системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” и да помогне на Украйна да отблъсне руските сили.

Зеленски също така заяви, че е получил силна подкрепа от съюзниците, присъстващи на срещата на върха в Молдова, за доставката на изтребители на Киев, които да помогнат за отблъскването на руските сили, предаде Ройтерс. Украинският президент обаче не влезе в детайли, за да обясни, в какво по-конкретно се е изразила тази подкрепа.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Украйна трябва да получи ясни и силни гаранции за своята сигурност на срещата на върха на НАТО в Литва през юли, предаде Ройтерс.

"Вилнюс трябва да изпрати ясно послание на Украйна и украинците. Подкрепям по-силни, конкретни и много ясни гаранции за сигурност", каза Макрон пред журналисти след втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) в Молдова.

Френският президент добави, че ще проведе разговори по този въпрос с канцлера на Германия Олаф Шолц в германския град Потсдам на 7 юни.

Шолц каза, че Украйна и нейните съюзници все още са "много далеч" от това да успеят да осигурят мир в страната, но добави, че всички бъдещи западни гаранции за сигурността на Украйна трябва да са различни от статута на европейските страни членки на НАТО.

"Предвид сегашната ситуация не става въпрос за членство. Всички ние трябва да се съсредоточим върху това как като личности можем да подкрепим Украйна", каза Шолц на пресконференция по време на срещата на върха на ЕПО в Молдова, цитиран от Ройтерс.

Тези гаранции трябва да бъдат разработени по такъв начин, че да предоставят на Украйна необходимата сигурност срещу опасността да бъде нападната и същевременно да стабилизират страната. И, разбира се, винаги част от гаранцията за сигурност е тя да се приема сериозно, добави Шолц.