До тежки сблъсъци между леви екстремисти и полицията се стигна късно снощи в много германски градове. Почти в цялата страна стотици крайнолеви излязоха на протест срещу присъдата на 28-годишна крайнолява студентка, обвинена в организиране на екстремистка мрежа.

След 100 процесуални дни на 5 години и 3 месеца затвор в Германия бе осъдена 28-годишната студентка Лина Е. Тя е обвинена в нападение срещу заподозрени неонацисти и създаване на престъпна организация. След произнасяне на присъдата Лина Е. изненадващо бе пусната от ареста и поставена само под домашен арест. В много градове в цялат астрана леви екстремисти излязоха на протест в нейна защита. Стигна се до тежки сблъсъци най-вече в родния й град Лайпциг и в Хамбург. Властите в Лайпциг забраниха днес обявената за събота демонстрация на крайнолевите.

Лявата радикална сцена призовава за мащабен протест заради присъдите по делото срещу Лина Е. В събота в Лайпциг ще се проведе демонстрация "Ден Х", която се популяризира и в международен план. Има призиви за разрушаване на обществено имущество. Местната полиция се подготвя за една от най-мащабните си операции от години насам.

Очаква се да пристигнат полицейски сили от няколко федерални провинции и от федералната полиция, като ще бъдат използвани и полицейски хеликоптери и стационарни камери. От петък вечерта до неделя вечерта в центъра на града ще има и "зона за контрол". Пристигането на автомобили и влакове в града също ще бъде контролирано.