Ако има класация за най-бурен политически месец в годините на прехода, то месец май 2023 г. определено ще бъде поне в топ 3. През някои от дните на този месец се случваха събития, които преди не са ставали дори в рамките на година.

Хронологическата подредба на тези събития не само прави картината по-ясна, но е сама по себе си техен анализ, при това възможно най-обективен. А и както е известно, журналистиката е първата груба чернова на историята.

Ето кратка хроника на събитията в държавата през май 2023:

Тя включва и първите дни на юни, който също се очертава като доста бурен

1 май - атентат срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев. По първоначална информация в колата е било и неговото семейство.

2 май - Николай Денков предлага проектокабинет. "Продължаваме промяната - Демократична България" е втора политическа сила, но предлага проект за кабинет още преди връчването на първия мандат, който се полага на ГЕРБ.

3 май - ГЕРБ започва разговори за кабинет с останалите партии.

4 май - ДПС казва, че няма да подкрепи кабинета на втората сила и предпочита този на първата.

5 май - Бойко Борисов с  предложение - кабинет за 3 месеца, партиите да попълнят с министерски имена "празни кутийки".

В същия ден вътрешният министър Иван Демерджиев казва, че семейството на Гешев не е било в колата по време на атентата, за който мнозина вече говорят, че прилича на инсценировка. Поставя се въпросът и за присъствието на израелски експерт на мястото, появил се в страната само няколко часа преди взрива, както става ясно по-късно.

6 май - По случай празника на армията президентът Румен Радев произнася слово, в което нито веднъж не споменава НАТО.

7 май - БСП-София се възползва от почивните дни и възстановява надписа на Паметника на Съветската армия, известен още като МОЧА, който по-рано бе силно повреден от хора, които са против този паметник.

В същия ден Асен Василев казва, че 2/3 от избирателите на неговата формация са против управление с ГЕРБ.

8 май - Заместник главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов пуска позиция, в която се разграничава и даже напада Гешев за твърденията му, свързани с взрива и обявява, че "не желае да носи отговорност за чужди грехове".

9 май - президентът обявява, че ще връчи първия мандат на ГЕРБ на 15 май.

10 май - ГЕРБ представя Мария Габриел като кандидат за премиер.

11 май - в първото си изявление като кандидат за премиер Мария Габриел казва, че министърът на правосъдието в бъдещо нейно правителство ще поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. До преди това от ГЕРБ плътно защитават Гешев.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" не идват на среща с Габриел, на която са поканени, тъй като Кирил Петков и Асен Василев не са в България.

Пак тогава председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заявява, че предложението за смяна на Гешев е добро. Подобно на ГЕРБ в ДПС също са защитници на Гешев до този момент.

Появяват се и неофициални информации, че кабинетът с първия мандат вече е уговорен между ГЕРБ, БСП и ДПС. Дори министерските кресла са вече разпределени – МВР за ГЕРБ, МВнР за ДПС, земеделското министерство за БСП и др.

12 май - шестима прокурори внасят във ВСС искане за освобождаване на Иван Гешев. Повечето от тях са били вносители на неговата кандидатура при избирането му и до този момент са най-верните му поддръжници.

В същия ден прокурори, които до преди дни са подкрепяли Гешев с протести в негова защита пишат позиции, с които приветстват евнетуалното му отстраняване.

Провежда се и срещата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България" в рамките на консултациите за първия мандат. На нея се появява и Бойко Борисов, който не отива на разговорите с другите партии. И призовава втората сила да размисли, защото двете формации имат много общи програми.

13 май – Кирил Петков изненадващо заявява, че е възможно Мария Габриел да бъде подкрепена от втората сила. Аргументира се, че е бил много впечатлен от нея на срещата предишния ден.

14 май - Мария Габриел предлага експертен кабинет за 1 година, заедно с ДПС, БСП и "Има такъв народ".

15 май - Николай Денков заявява, че "Продължаваме промяната - Демократична България" очевидно е параван за постигнати вече договорки между ГЕРБ и останалите партии.

В същия ден Гешев прави изявление, в което къса оставката си и яростно напада "лицето Бойко Методиев Борисов".

Провеждат се срещи на ГЕРБ с БСП, ДПС и "Има такъв народ". От БСП питат как ще се разберат за влизането в еврозоната и оръжието в Украйна. ДПС изтъква, че има добри експерти, а "Има такъв народ" - че ГЕРБ може и без тях, защото има мнозинство с БСП и ДПС.

Президентът Румен Радев връчва мандата на Габриел и казва, че го чака изпълнен.

Малко след това ръководството на БСП заявява, че няма да подкрепи ГЕРБ, въпреки че има решение на конгреса, според което  по този въпрос трябва да има вътрешнопартиен референдум.

Борислав Сарафов, заместник на Гешев и него верен поддръжник до този момент, казва по негов адрес, че "царят е гол". Той се олаква, че е заплашан от главния прокурор и му е назначане охрана, която да го пази от обвинител №1.

Мария Габриел подава оставка като еврокомисар.

16 май - Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов казва, че кабинетът "Денков" може да бъде преосмислен.

В същия ден Сарафов дава Гешев на прокуратурата и на ВСС.  Това ражда и заглавията "Заместник главният прокурор даде главния прокурор на прокурор". Гешев също стартира дисциплинарно производство срещу Сарафов във ВСС. 

17 май - ГЕРБ спазва джентълменското споразумение и "Продължаваме промяната - Демократична България" получава шеф на правната комисия в парламента.

В същия ден правосъдният министър Крум Зарков е изслушан от парламента за скандалите около Гешев. ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ" не казват нито дума.

18 май - Десислава Атанасова (ГЕРБ) признава, че именно на нея се е обадил Гешев, за да разбере дали наистина Габриел ще му иска оставката.

В същия ден парламентът отново изслушва Крум Зарков - този път за "делата на трупчета". ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ" отново се отличават с неголяма активност по темата.

В същия ден в европейски медии се появяват публикации за България, озаглавени "Каскета срещу тиквата".

В същия ден промените в НПК, с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор - т.нар. "Крумови закони" - минават на първо четене в правна комисия.

19 май - Бойко Борисов се изказва ласкаво за идеята на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов за конституционно правителство.

Парламентът приема "Крумовите закони" на първо четене.

Прокурори се самоопровергават и обясняват, че не са искали оставката на Гешев.

20 май - Христо Иванов казва, че трябва да има правителство с втория мандат, за да е сигурно, че премиерът ще подаде оставка, ако няма реформи.

Томислав Дончев (ГЕРБ) обявява, че ако Гешев поиска имунитета на Борисов, това ще означава разпад на държавността.

21 май - Шефът на парламента Росен Желязков коментира, че в кабинета на Габриел ще има хора на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Сградата на представителството на ЕК в София е залята с червена боя в т. нар. Поход за мир – поддръжници на Путин.

22 май - "Има такъв народ" заявява, че няма да подкрепи кабинета на ГЕРБ, защото не бил експертен.

Прокуратурата възобновява работата по "Барселонагейт". Започват разследвания както срещу Бойко Борисов, така и срещу Мария Габриел.

ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" правят рязък обрат и обявяват общо правителство с втория мандат, но с двама ротационни премиери - Николай Денков и Мария Габриел.

Гешев оповестява запис как "Банкята" ("Бойко Борисов ли? Да, Банкята", се чува на записа, който е разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, който се обявява само за посредник) го изнудва да не бъде главен прокурор.

В същия ден Габриел връща първия мандат неизпълнен. Бойко Борисов коментира, че партия ГЕРБ е направила голяма крачка назад.

23 май - Кирил Петков се извинява на избирателите, че не е спазил предизборното си обещание, че няма да има коалиция с ГЕРБ. Но обяснява, че това е по-малкото зло.

В същия ден Борисов казва "Евала на тия момчета" по адрес на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Софийската градска прокуратурата обявява, че ще иска имунитета на Делян Добрев. От ГЕРБ се изказват в стил "Не даваме Делян".

24 май - Кирил Петков препоръчва всеки депутат да си дава имунитета, ако няма от какво да се притеснява.

25 май - Николай Денков казва, че ГЕРБ иска да има още министри в кабинета, не само ротационен премиер в лицето на Габриел.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заявява че партията не участва в кабинета "Денков-Габриел".

В същия ден Борисов е привикан на разпити в прокуратурата. Те са съпроводени в митинги в негова подкрепа, в които участва и цялата парламентарна група на ГЕРБ, което довежда до там, че парламентът работи без кворум.

Христо Иванов заявява, че "Демократична България" няма да участва в кабинета „Денков-Габриел”, а само ще го подкрепя.

Появяват се информации, че Радостин Василев ще напусне "Продължаваме промяната – Демократична България".

ВСС стартира процедурата срещу Гешев.

Кирил Петков в извънредно изявление късно вечерта казва, че на следващия ден Василев ще изнесе манипулирани записи.

Украйна обявява, че вече е започнала контранастъплението си срещу Русия.

26 май - От ПП-ДБ заявяват, че ГЕРБ и ДПС се опитват да осакатят "Крумовите закони" и те няма да си затворят очите за това.

Борисов коментира, че записите, които Радостин Василев предстои да изнесе, са същия монтаж като "кюлчетата и пачките".

Малко след това Василев пуска акценти от въпросните записи. Те са от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната”, на което се обсъжда дали да се подкрепи идеята за правителството "Денков - Габриел".

"Възраждане" дава лицата от записа на прокуратурата, за да бъдат разследвани за държавна измяна.

Кирил Петков пита президента защо бави втория мандат и дали това не е синхронизирано с изнасянето на записа.

Парламентът приема на второ четене промените в НПК и механизма за разследване на главния прокурор. ГЕРБ и ДПС отстъпват пред "Продължаваме промяната - Демократична България" и се отказват от осакатяването им.

ПП пуска целия над 5-часов запис от заседанието, "за да се види как работи една демократична партия".

27 май - Десислава Атанасова заявява на "Продължаваме промяната", че "вратата е ей там".

Вицепрезиденткага Илияна Йотова коментира по повод записите, че се готви заговор срещу българската държавност.

ГЕРБ замразява преговорите за правителство.

Почетният председател Ахмед Доган излиза от обичайното си мълчание и отрича твърденията в записа, че Мустафа Карадайъ ще бъде сменен като лидер на ДПС.

28 май - Асен Василев казва, че застава зад думите си в записа.

29 май - прокуратурата започва разследване на заплахи срещу Радостин Василев.

Прокуратурата започва разследване срещу участниците в записа за престъпление срещу републиката - предателство и шпионство.

Президентът връчва втория мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България", но им казва, че е по-добре да не го реализират, защото е дискредитиран заради записите. Срещата е под 5 минути, прави, без ръкуване.

Прокуратурата подновява делото за "кюлчетата и пачките".

30 май - ГЕРБ предлага на ПП-ДБ компромис, за да има правителство.

Шефът на ДАНС, който е назначен от президента по предложение на служебното правителство, казва, че съветник на Кирил Петков е уличен в държавна измяна.

Вътрешният министър Иван Демерджиев казва, че сезира прокуратурата, заради политиката на кабинета "Петков" по отношение на злоупотреби в програмата за настаняване в хотели на украинските бежанци.

Хиляди се събират на протест пред сградата на президентството и искат оставката на Радев заради поведението му при връчването на втория мандат, като с това показват подкрепа към проектокабинета "Денков-Габриел".

Става ясно, че Гешев вероятно ще поиска имунитета на Бойко Борисов по подозрение за пране на пари - т. нар. Барселонагейт.

31 май - Борисов казва, че няма да си даде имунитета и това се прави, за да няма правителство. И иска ДПС също да се включи в това правителство, за да има конституционно мнозинство.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов иска ПП-ДБ да върне втория мандат неизпълнен - позиция, близка до тази на президента.

Преговорите за правителство межди ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" са размразени.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заявява, че бъдещият кабинет ще е от "рамбовци", че той е "пълзящ фашизъм" и хората в него няма как да бъдат подкрепени.

1 юни - Президентът прави много рязко изказване от Молдова, че целувката на Борисов и Петков може да роди само отвращение. Говори за "пълзяща диктатура", "фанатизъм", "заявка на тежки закононарушения и чистки, подписани с кръв, за погром на институциите и държавна измяна".

Бой и плюене в парламента между депутати от "Възраждане" и ПП-ДБ. 

Гешев връща на Софийска градска прокуратурата искането за имунитета на Делян Добрев за още доказателства.

Появява се информация за министрите в бъдещия кабинет, които вечерта са одобрени от органите на партиите, които подкрепят бъдещото управление.

2 юни - Николай Денков казва, че кабинетът е почти готов и предстои финален разговор с Мария Габриел.

След среща между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС от Движението заявяват, че няма да пречат на създаването на кабинета, за да има време за конституционни реформи. В преговорния екип на ДПС активно участва Делян Пеевски.

Парламентът гласува промени в Закона за съдебната власт, при които "по втория начин" и по идея на "Възраждане" следствието беше извадено от прокуратурата. Мнозинство от ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и ИТН реши да "разтървава" Гешев и Сарафов.

Николай Денков съобщава, че кабинетът е готов, а Мария Габриел - че има и мнозинство за конституционна промяна.

Иван Гешев внася официално в НС искането за снемането на депутатския имунитет на Бойко Борисов.