Социалната мрежа Facebook ще провежда тестове в Канада, които могат да ограничат някои новини до потребители в страната, пише на блога на социалната мрежа. Тестовете ще се провеждат през няколко седмици и "малък процент" от засегнатите потребители ще бъдат уведомени, ако се опитат да споделят новини.

Това е реакцията на Meta, компанията зад Facebook, на законопроект, внесен от управляващите в страната по-рано тази година. Създаден по образец на подобен австралийски закон, той има за цел да принуди интернет платформи като Facebook да сключват партньорства за споделяне на приходи с местни новинарски организации. Мотивът за този закон е и отчасти поради доминирането на Facebook и Google на пазара за онлайн реклами, като двата гиганта събират 80% от приходите по света.

Според хората на Зукърбърг обаче законопроектът с код C-18 е "фундаментално неправилно законодателство".

"То пренебрегва реалностите на функционирането на нашите платформи, предпочитанията на хората, които ги използват, и стойността, която предоставяме на издателите на новини", пишат от Meta.

В отговор на това, канадският министър на културата Пабло Родригес нарече тестовете "неприемливи", съобщи Ройтерс.

"Когато голяма технологична компания ни казва: "Ако не направите това или онова нещо, ще спра връзката" - това е заплаха", добавя той.

От социалната мрежа обаче подчертават, че решението как да се съобразяват със законодателството е тяхно:

"Въпреки че тези тестове са временни, ние имаме намерение да прекратим наличността на новини в Канада завинаги след приемането на закон C-18".

Facebook, Google и други компании в крайна сметка се съгласиха с австралийския закон и в момента заплащат на издателите за публикуване на новини със съкратени текстове. Преди да се стигне до това, обаче, Facebook осъществи заплахата си и блокира потребителите от споделяне на връзки към новини в страната. По-късно блокажът бе отменен след допълнителни дискусии, след като правителството направи изменения, които адресираха притесненията на Facebook относно стойността на платформата му за издателите.