Нов протест пред президентството се провежда днес. Инициативата "Правосъдие за всеки" призова за шествие за парламентарна република в ЕС и НАТО. Началото бе в 18:30 ч. на "Дондуков" 2. 

След това демонстрантите се отправиха към Народното събрание и Орлов мост. 

Това е вторият протест-шествие, който се провежда тази седмица от Инициативата „Правосъдие за всеки“. Причината за недоволството са и думите на президента Румен Радев, който при връчването на мандата на втората политическа сила заяви, че той вече е "дискредитиран".

По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото той вече бил "дискредитиран", пишат организаторите.

"Три дни след като хиляди протестираха срещу откровените усилия на президента Румен Радев да попречи на съставянето на редовно правителство и на практика да задържи властта чрез своите служебни правителства, в петък вечер предстои нов протест и шествие за България като парламентарна република и член на ЕС и НАТО.

Нека като свободните граждани заедно да заявим това на 2 юни - Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, от 18:30 ч. пред сградата на Президентството, след което ще продължим с шествие до Народното събрание!".

Посолството на САЩ в София публикува съобщение, в което съветва американските граждани в България да избягват центъра на столицата тази вечер заради протеста.

"Всеки български гражданин трябва да реши на коя страна на историята ще застане, защото пред нас стои един цивилизационен избор", заяви Андрей Гюров от ПП, който също е част от протеста. "Не трябва да позволяваме България да се завръща в зоната на евразийските диктатури. Ние сме европейска държава. В момента има синхрон между много сили, които има за цел България да прекъсне този свой път и да се завърне в зоната на влияние", добави той.

Гражданите носиха плакати, на които пише: "Радев агентът на Путин", "Радев предаде европейска България", "Мунчо, чий е Крим?". Разпънат е и голям син транспарант, на който с жълти букви е написано "България е с Украйна и Европа".

Очаквайте подробности.