Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви снощи, че е дълбоко обезпокоен от нежеланието на Китай да се ангажира с управлението на военни кризи и предупреди, че разговорите са от ключово значение за избягване на конфликти, предаде Ройтерс.

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от десетилетия насам, тъй като те остават дълбоко разделени по отношение на всички теми - от суверенитета на Тайван до шпионажа и териториалните спорове в Южнокитайско море.

В речта си на най-важната среща на върха по въпросите на сигурността в Азия Остин заяви, че откритите линии за комуникация между американската и китайската отбрана, както и военните лидери, са от съществено значение за укрепване на предпазните прегради срещу конфликти, както и за укрепване на стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Дълбоко съм загрижен, че КНР (Китайската народна република) не желае да се ангажира по-сериозно с по-добри механизми за управление на кризи между нашите две армии", заяви Остин, който е в Сингапур, за да вземе участие в "Диалога Шангри-Ла" - най-важната среща за сигурност в Азия.

"Колкото повече говорим, толкова повече можем да избегнем недоразуменията и грешните преценки, които могат да доведат до кризи или конфликт", добави американският министър.

Министърът на националната отбрана на Китай Ли Шанфу тази седмица отхвърли покана да се срещне с Остин по време на срещата на върха. Снощи двамата си стиснаха ръцете в кулоарите на конференцията, но не са имали "обмен по същество", каза Пентагонът. Ли ще се изкаже утре.

Един от най-наболелите въпроси по сигурността между двете страни е бъдещето на Тайван, самоуправляваща се територия, която Пекин иска да постави под свое управление, посочва Ройтерс. Нарастват опасенията, че Китай може да нахлуе в Тайван и САЩ да бъдат въвлечени в евентуален конфликт.

Остин посочи нахлуването на Русия в Украйна като пример за това "колко опасен би станал нашият свят, ако големите държави могат да нахлуват безнаказано в мирните си съседи". Той заяви, че САЩ са "дълбоко ангажирани" със запазването на статуквото в Тайван и се противопоставят на едностранни промени от страна на която и да било от двете страни.

"Конфликтът не е нито предстоящ, нито неизбежен. Възпирането е силно и нашата работа е да го запазим такова", каза още Остин, информира БТА.