Спирането на вноса от Украйна беше временна мярка, но тя трябва да продължи.

Това заяви в събота сутрин по Нова тв служебният министър на земеделието Явор Гечев. Според него обаче забраната не е повлияла така, както се очакваше.

"Кризите продължават, не са овладени. При пшеницата и при зърнените култури, според мен, ще продължават не само този сезон", добави министърът.

Вносът на пшеница, например, не е чак толкова голям в България, но трябва да се търсят алтернативи. Европейският съюз трябва да търси износ на пшеница към трети страни, защото количествата, които имаме в България и в целия регион, са такива, че нито може да се качи много цената, нито само спирането на вноса ще свърши работа, уточни министърът.

По думите му ЕС не е достатъчно прецизен и бърз при взимането на решения.

"Това, което България успя да направи, е да разтърси цялата система. Ние бяхме инициатори на редица действия вътре в ЕС, което е лично моя гордост. Показахме, че сме достоен член на ЕС и че гласът ни може да се чува, но това не е достатъчно", твърди министърът.

Според Гечев преди приключването на новата реколта, ЕК и държавите членки трябва да направят т. нар. гаранционни фондове, за да може количества зърно да се изнасят, а не само да се забранява вносът.  

Гечев нарече Кирил Вътев, който се очаква да наследи поста му в земеделското министерство, "доблестен човек".

„Няма да му е лесно, но ще намери една добре работеща система, добро наследство”, увери Явор Гечев.