"Президентът има по-дългосрочна властова игра, това е силна карта в българската политика. Не можем да се правим на слепи, че тя не влиза в употреба."

Това посочи социоложката Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" по бТВ в събота сутрин в коментар на актуалната ситуация след обявяването на съгласие между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за правителство с втория мандат. 

"В тези две години Румен Радев натрупа достатъчно власт. Преди дни видяхме обратно на всичко това, което съм виждала като социолог - на балансиран, уравновесен човек досега, оттам и високият му рейтинг. В противовес на това видяхме един изнервен човек, уплашен, че губи власт и то важни механизми на власт."

"Позицията на президента през неговата символна власт съвсем не е без значение. Преди говореше срещу ГЕРБ и Борисов, сега срещу ПП. Какво значи този мандат да ми го върнете неизпълнен?" добави тя.

Радев при пренареждането на съюзите се оказва доста силно в опозиция на това, което може да се сформира като правителство, създава и тези катаклизми, смята Димитрова.

"Важно е, че България ще има правителство, за да не продължи този рейд на безвластие, служебни кабинети, генериран хаос", подчерта тя.

По думите ѝ правителството, което се създава в момента, "не е идеално за горещите фенове на нито една от тези политически формации, но е настоящият единствен приемлив компромис".

В своя анализ Боряна Димитрова отчита два важни нови момента. 

"Вотът на последните три избора не само не кредитира нито една политическа сила, но и не кредитира доскорошни съюзници с възможност да управляват - ГЕРБ с ДПС, да кажем, ПП развали предишните си съюзи. Създават се нови съюзи и то мъчително", посочи тя.

Всичко това води и до нови атаки, които ще са непрекъснати. Острите реакции са не само опозицията, но и от президент, и от главен прокурор...има "широка обсадна линия". Тя направи аналогия на взаимоотношенията на Иван Гешев с определени политически сили и фигури като Бойко Борисов и Делян Пеевски като между изкуствен интелект и създателите му, от които той се е еманципирал и не се знае как ще постъпи.

Второто, за което си струва да помислим и следим, е факторът ДПС, смята тя.

"За разлика от първоначално заявеното намерение на ДПС, че ако бъде създаден този съюз, българите ще нахлуят в парламента, вчера виждаме друга заявка - няма да пречим за правителството, ще участваме в конституционно мозинство. Това е трети фактор. За него ще видим дали ще е спасителен пояс или отровна прегръдка, защото страстите тук справедливо са високи. Това е една нова ситуация от вчерашния ден", посочи Боряна Димитрова.

Тя направи и една прогноза - вътре в правителството ще има по-малко конфикти, но битките ще бъдат пренесени в парламента, там равновесието в политическите сили е много по-голямо. Там ще са големите битки.

Каква битка е това, ПП ще моли за всичко в просешка поза Бойко Борисов, опонира Андрей Райчев от "Галъп".

В неговия прочит "Гешев се чувства предаден, той продължаваше да си изпълнява ангажиментите. Но ГЕРБ каза - не ни трябваш повече, женим се по принуда".

"Правим нещо лошо, но временно" е оправданието на ГЕРБ", смята той за правителството, което определя като "брак по сметка".

"Какво е оправданието на ПП? Как излизат от това? На тях им трябва третата фигура, враг. Парадокс се получава  - президентът им трябва, за да оправдае това. Има ситуация близо до психиатричната", твърди Райчев.

Според него в тази ситуация най-зле са тези, които вземат властта, от ПП са най-губещи.

Изборите се отлагат и това е добра новина, че няма да ходим на избори. Те се отлагат в най-добрия вариант - до европейския вот, смята Райчев.