Microsoft планира да прекрати поддръжката на гласовия асистент Cortana в операционната система Windows, съобщи The Verge. Премахването му като самостоятелно приложение ще стане до края на годината.

Гласовият асистент беше първоначално представен през 2015 година. С този инструмент потребителите могат да се възползват от напомняния, стартиране на приложения и изпълнение на други действия с помощта на гласови команди. Някои от базовите му услуги станаха популярни и ценни за определени потребители, но като цяло, Cortana така и не придоби популярност.

Затова и новината за края на поддръжката на асистента не е изненада - и вече е ясно какво ще го замени. През май Microsoft обяви въвеждането на инструмента Windows Copilot, който е пълноценен AI асистент. Очаква се скоро да бъде интегриран в страничната лента с инструменти на Windows 11 и да бъде достъпен при работа с всякакви приложения.

Разбира се, AI инструментът ще може и да генерира текст, а в ядрото му вероятно е код, подобен на ChatGPT - компанията на Бил Гейтс е основен инвеститор в най-популярния AI алгоритъм.

А Cortana ще съществува частично - в приложения като Outlook Mobile, Microsoft Teams Mobile и други.