Стотици се включиха в поклонението в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия Втори обект на концлагера "Белене". То беше възобновено след тригодишно прекъсване.  

На мястото се събраха бивши лагеристи и близки на жертвите, дошли от различни краища на България и от Турция. Всички те си спомниха тежките моменти, преживени в лагера, споделиха своите истории, оставили дълбоки следи в живота им. 

Сред участниците в поклонението бяха евродепутатът Андрей Ковачев и народните представители Елисавета Белобрадова и Свилен Трифонов. Поздравителни адреси до участниците в събитието бяха прочетени от името на Петър Стоянов, президент на България в периода 1997-2002 г., както и от председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

Организатори на поклонението са група неправителствени организации, сред които и такива на репресираните от комунистическия режим, а също така публични фигури, ангажирани с преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало. 

Докато ние сме живи, тези поклонения ще се състоят и ние ще сме тук. Това каза пред БТА Шукри Сюлейман Мехмед, който е изкарал две години от живота си в лагера "Белене". Той е арестуван и изпратен в концлагера по време на т.нар. Възродителен процес. След двегодишния престой на остров Персин е интерниран в различни населени места в България и едва четири години след ареста си се завръща у дома.

"Травмата е все още жива в нас, трудно ни е да забравим този период от живота ни", сподели Шукри Сюлейман Мехмед. От години той живее в Бурса. 

Поколенията трябва да помнят историята, за да не се повтори в бъдеще този зловещ процес, добави Ахмед Алпай, който също живее в Бурса, но е родом от Кърджали.

Поклонението се проведе пред мемориала, издигнат в района на Втори обект на лагера "Белене". Там е представен и проект за бъдещ мемориален парк, който да бъде изграден на мястото. 

Всеки участник в поклонението получи екземпляр от най-новия документален сборник "Държавна сигурност и лагерът "Белене", представен от Комисията по досиетата. 

От днес започна и подписка от организаторите на поклонението с искане да бъде завършена процедурата по обявяване на лагера "Белене" за историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време с категория от "национално значение". 

Лагерът "Белене" е създаден през 1949 г. и се превръща най-големият концлагер за политически противници на Българската комунистическа партия. Той съществува до 1987 г. с различни периоди на прекъсвания. През килиите му са преминали около 20 000 затворници, сред които лекари, поети, земеделци, учители, както и български турци, арестувани за съпротива срещу насилственото преименуване.  

Поклонението в памет на жертвите на лагера се провежда от 1990 г.