Изкуствен интелект, природосъобразна архитектура, роботика, креативно програмиране, космология, блокчейн и NFT, изкуство и активизъм са само някои от темите, които ще бъдат засегнати в предстоящото, трето издание на фестивала SHAPESHIFT, организиран от многократно награждаваната дигитална творческа агенция NEXT-DC. 

Темата на фестивала е „Непознатото като творческа сила“, а събитията ще се проведат от 2 до 4 юни в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Повече информация за програмата и билети за фестивала могат да бъдат намерени на shapeshiftfestival.com.

В София проф. Хенк Хукстра, космолог и преподавател в университета в Лайден, Нидерландия, ще изследва връзката между творческото мислене и науката като част от лекционната програма на SHAPESHIFT. В работната му сесия на 3 юни участниците във фестивала ще мога да научат повече за програмата „Евклид“ на Европейската космическа агенция, която ще проучва тъмната материя и тъмната енергия в съвместна мисия със SpaceX през месец юли, непосредствено след участието на Хенк Хукстра  в София. 

Освен проф. Хукстра участие в SHAPESHIFT Festival ще вземат професионалисти от различни сфери и краища на света, които използват дигиталното по нови, неочаквани и интригуващи начини. 

Сред тях са - Александр Гла от галерията за дигитално изкуство NFT Factory, Париж, испано-нидерландският творчески тандем ONUT, които освен лекция ще имат и творчески workshop, като също така ще представят и своя социална инсталация на тема домашното насилие. Останалите имена са арх. Гергана Русенова, която работи в Австралия и Германия както като архитект, така и като артист и иноватор, Амели Дин и Ирис Купен от едно от най-известните студиа за технологичен дизайн, Bakken&Baeck. Фестивалът се допълва от интерактивните изложби на Akihiko Taniguchi и Agoria, които  ще представят свои инсталации, преплитащи изкуство и технологии, за да предизвикват възприятията на зрителите. 

Програмата през трите дни на SHAPESHIFT Festival в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ включва филмови прожекции, концерти и уъркшопи от сутрин до вечер. 

За събитието Мария Тодорова, основател на NEXT-DC и основен куратор на фестивала, казва:

"Винаги са ме вълнували иновациите и отражението им върху всяка област от живота. От тази година разработваме серия събития на тема постоянната дигитална и технологична трансформация, случваща се толкова бързо, че ни е трудно да я проследим. SHAPESHIFT е за всичко ново – идея, технология, промяна – което дава отражение върху културата, изкуството и дизайна, върху работата и човешките взаимоотношения, активизма и социалната дейност, екологията.“