Григор Димитров се класира за втори път в кариерата си за четвъртия кръг (осминафинал) на Откритото първенство на Франция по тенис. Това е най-доброто постижение на първата ни ракета в единствения турнир от Големия шлем, на който не е достигал до полуфинал.

32-годишният българин бе безкомпромисен срещу германеца Даниел Алтмайер, който в предишната фаза елеминира Яник Синер - 6:4, 6:3, 6:1, за два часа и осем минути игра. За най-добрия ни тенисист това бе трета поредна победа без загубен сет.

Сега той ще срещне Александър Зверев, който обърна Франсис Тиафо (САЩ) - 3:6, 7:6(3), 6:1, 7:6(5), в двубой, след полунощ местно време на централния корт.

Димитров започна на много високи обороти и след само няколко минути игра поведе с 3:0 гейма. Алтмайер обаче напомни за добрата си форма и изравни за 4:4. 

Тук обаче Димитров отново превключи на по-висока скорост и взе пет поредни гейма, с които си осигури първия сет и аванс от 3:0 във втория. Този път Алтмайер не успя да върне пробива и не създаде проблеми на българина, който след 90 минути игра вече имаше преднина от два сета.

Дори по-убедителен българинът бе в третия сет. Той стартира с три пробива и пет поредни гейма на сметката си. При 5:0 явно настъпи леко отпускане в играта му,  позволи на Алтмайер да върне един от пробивите и да избегне "геврек", но веднага след това хасковлията затвори мача с 6:1.

До момента Григор Димитров се бе класирал за четвъртия кръг на "Ролан Гарос" единствено през 2020 г. Тогава той бе спрян от Стефанос Циципас. Сега българинът го очаква нов тежък мач по пътя към четвъртфиналите - срещу Зверев, който се завърна на турнира след ужасяващата контузия в глезена, която получи през миналата година.