През нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. подразделения на Китайската народноосвободителна армия разгромяват на площад „Тянанмън“ продължилите 50 дни студентски протести. При кървавите сблъсъци между студентите и армията са убити между 1500 и 3000 души и около 10 000 са ранени.

Протестите започват през април 1989 г. по време на траура, обявен за Ху Яобан, член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и бивш генерален секретар на партията, починал на 15 април 1989 г. Той е отстранен от поста на 16 януари 1987 г. заради призивите му за бързи реформи в страната. След погребението му над 50 000 студенти организират шествие до площад "Тянанмън".

На 26 април 1989 г. в уводна статия на националния всекидневник  "Женмин жибао" ("Народен вестник") студентите директно са обвинени в планиране на размирици. На 29 април 1989 г. хиляди студенти излизат по улиците на Пекин и издигат палаткови лагери на площад „Тянанмън“ с искания за демократични реформи в страната. Един от най-големите протести е на 17 май 1989 г. пред Мавзолея на Мао и Паметника на народните герои, последван от многочислени протести на 2 и 3 юни 1989 г. След броени часове демонстрантите са разпръснати.

На 6 юни 1989 г. десетки танкове и бронирана техника изпълват площад "Тянанмън", а войници и танкове са разположени, за да пазят входа от "Тянанмън" към Забранения град.

Вижте как БТА отразява подробно събитията в Пекин през този период. На 18 април 1989 г. в бюлетина на БТА „Международна информация“ е публикувана информация за митинга на 17 април 1989 г., на който млади хора се събират на площад „Тянанмън“, за да почетат паметта на починалия на 15 април 1989 г. Ху Яобън:

Почит към паметта на Ху Яобан

Пекин, 18 април 1989 г. /БТА/ Хиляди млади китайци се събраха вчера на централния площад в Пекин, за да почетат паметта на члена на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия /ККП/ и бивш генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия Ху Яобан, който почина на 15 април от инфаркт.

До късно през нощта младежите останаха на площада. Групи млади хора носеха лозунги в подкрепа на развитието на демокрацията в страната.

Вестник „Женмин Жибао“ публикува съобщение на ЦК на ККП за организирането на погребението на Ху Яобан и за траурната програма по повод неговата кончина. 

***

Обръщение на народното правителство на Пекин

Пекин, 19 април 1989 г. /БТА/ В китайската столица продължават младежките прояви, започнали в понеделник във връзка със смъртта на члена на Политбюро на ЦК на ККП и бивш генерален секретар на ЦК на ККП Ху Яобан. Както съобщи агенция „Синхуа“, миналата нощ около 1000 души са се събрали пред входа на резиденцията на китайското ръководство „Чжунанхай“. Част от тях се опитали да влязат в резиденцията, но били спрени от охраната.

Някои лица, преследвайки свои цели, се опитаха да предизвикат инцидент, като използват това, че хората излязоха да почитат паметта на Ху Яобан, се казва в обръщение на народното правителство на Пекин. В него властите призоваха събралите се към бдителност и окачествиха като недопустими и противозаконни опитите за нахлуване в партийни и правителствени учреждения. Обръщението оказа своето въздействие и скоро пред входа на „Чжунанхай“ се установи ред.

На 22 април 1989 г. е траурната церемония пред тленните останки на Ху Яобън и митинга на площад  „Тянанмън“ с близо един милион души, за което кореспондентът на БТА в Пекин Евгений Дончев предава:

Прощаване с Ху Яобан

Пекин, 22 април 1989 г. /Кор. на БТА Евгений Дончев/ Днес в Големия народен дворец в Пекин 4000 души, сред които и китайските ръководители Дън Сяопин, Чжао Цзъян, Ян Шанкун, Ли Пън и други участваха в траурен митинг и поклонение пред тленните останки на бившия генерален секретар на ЦК на ККП Ху Яобан.

Чжао Цзъян прочете възпоменателно слово за живота и делото на един от най-големите ръководители на ККП след третия пленум на нейния Централен комитет от 1979 г. Ху Яобан се посвети на съчетаването на основните принципи на марксизма с практиката на китайската модернизация и даде важен принос за продължението на новоприетата политическа линия на партията на реформите в страната, посочи Чжао Цзъян. Той изтъкна заслугите на покойния за възстановяване и развитие на отношенията между ККП и комунистическите и работническите партии в други страни, за укрепване на разбирателството между китайския народ и народите в света, както и за преорганизация на китайската външна политика в новия исторически период.

Около един милион души се бяха събрали днес в Пекин на площад „Тянанмън“ и по пътя към гробището „Бабаошан“, където бе кремирано тялото на Ху Яобън израз на неподправена дълбока скръб бяха сълзите в очите на работници, служители, студенти и възрастни хора, изпратили тленните останки на покойния, обичан и уважаван ръководител на Китайската комунистическа партия и китайския народ.

Многохилядните протести продължават почти ежедневно, като един от най-големите протести е на 17 май 1989 г. пред Мавзолея на Мао и Паметника на народните герои, последван от многочислени протести на 2 и 3 юни 1989 г. След броени часове демонстрантите са разпръснати. БТА подробно отразява събитията на площад „Тянанмън“, когато протестите са потушени от властите с помощта на армията.

Срочни мерки на властите в Пекин

Пекин, 3 юни 1989 г. /БТА/ Телевизията и радиото в Китай предадоха оперативни съобщения на градското народно правителство и на командването на частите, съсредоточени в някои райони на столицата във връзка с обявеното военно положение. В документите се казва, че подразделения на Китайската народноосвободителна армия са влезли в града за охрана на държавни обекти. Провокационно настроени елементи са създали трудности за придвижването на военните части по входните градски магистрали, но войската проявила максимално сдържаност.

Пекинското народно правителство и военно командване подчертават, че военните подразделения влизат в града, за да се сложи край на безредиците и да се възстановят общественият ред и спокойствие, което отговаря на интересите на гражданите. 

***

Събитията в Пекин

Пекин, 4 юни 1989 г. /БТА/ Централната китайска телевизия съобщи днес, че е завършено прочистването на площада „Тянанмън“ от събралите се там демонстранти. Операцията са извършили подразделенията на Китайската народноосвободителна армия (КНОА) и части на силите на реда с подкрепата на танкове и бронетранспортьори. Употребени били огнестрелно оръжие и сълзотворен газ.

Във вечерната информационна емисия на телевизията бяха прочетени няколко съобщения на Щаба на военното положение в Пекин, в които се казва, че задачата на изпратените в града военни части е да гарантират реда и нормалната дейност в столицата и те имат подкрепата на населението и на студентите. Щабът известява, че бил извършен „сериозен контрареволюционен бунт от хулигани, които нападнали армията, с цел да свалят правителството на Народна република Китай и социализма“. В съобщенията се посочва, че „от много дни армията проявява въздържаност, а сега трябва да се противопостави решително на бунта. Всички онези, които отказват да се вслушат в разума, трябва да поемат отговорността за действията си“.

По телевизията бе цитирана редакционна статия на армейския вестник „Цзефанцюн бао“, в която се посочва, че „шепа хулигани спираха военните коли и повредиха повече от 100. Те грабеха оръжие и муниции, нахлуха в двора на Министерството на радиото и телевизията и счупиха врати и прозорци на Двореца на народа /парламента/“. В статията се обяснява, че армията е била принудена да вземе строги мерки и да прочисти централния площад, за да защити интересите на народа, живота и собствеността на гражданите и да осъществи разпоредбите на военното положение. „Всички мерки на Китайската народноосвободителна армия са законни“, се посочва в редакционната статия. 

В новините по телевизията бе казано, че хиляди войници и полицаи били ранени и неизвестен брой били убити. Имало убити и ранени и сред гражданите при сблъсъците със силите на реда.

Днес градския транспорт и метрото не работят, а повечето магазини са затворени. 

***

Обръщение към китайския народ

Пекин, 5 юни 1989 г.  /БТА/ ЦК на ККП и Държавният съвет на КНР разпространиха обръщение към членовете на ККП и гражданите на КНР.

Дейността на подстрекателите, се отбелязва в обръщението, предадено по централното радио на КНР, предизвика безредици в обществото. Те пречеха на влизането на войски в града и на очистването на площада „Тянанмън“, повредиха над 100 военни коли, издигаха барикади, биеха партийни и държавни кадрови работници, военнослужещи и милиционери, неведнъж нападаха резиденцията на китайското ръководство – Чжунанхай, сградата на Общокитайското събрание на народните представители и други важни обекти. Тези хора убиха няколко десетки военнослужещи, издевателстваха над труповете им. Безредиците целяха да бъде свалено партийното ръководство, да бъде унищожен социалистическия стой. Подстрекателите им призоваха да бъде унищожена Китайската комунистическа партия.

Организаторите и вдъхновителите на тези безредици са главно хора, влезли в сговор с враждебни на Китай сили зад граница, с нелегални организации, хора, които им предават най-важни тайни на партията и държавата, се отбелязва в обръщението.
Това са политически гангстери, оцелели привърженици на „Бандата на четиримата“, т. е. това са всички онези, които хранят ненавист към ККП и социалистическия строй. Правителството на КНР от самото начало проявяваше сдържаност спрямо подстрекателите на безредици, се посочва в обръщението. Но контрареволюционерите възприеха това като израз на слабост и продължиха дейността си.

Въоръжените сили с всички сили се стремяха да избегнат кръвопролитието. Но немногобройни групи подстрекатели нанесоха удари по войската. Имаше убити и ранени. Ако не бяхме взели мерки, безредиците нямаше да спрат, щеше да има още по-сериозно кръвопролитие, щяха да бъдат унищожени резултатите от социалистическото строителство за десетте години на реформата в страната щеше да се възцари бял терор, това потвърждава, че пред предприетите действия са били правилни.
Направихме първата стъпка за усмиряване на метежа, се подчертава в обръщението. Но трябва да признаем честно, че безредиците не са прекратени напълно. Контрареволюционерите не искат да признаят поражението си. Като се ръководят от политическите си интереси, те кроят по-нататъшни планове. Ако те продължават дейността си, ние ще водим с тях решителна борба докрай.

Ние имаме подкрепата на милионната армия на комунистите, преданите на партията и на Китайската народноосвободителна армия войници, на работниците, селяните, интелигенцията, представителите на демократическите партии и на патриотично настроените сили. Имаме силите и пълната увереност, необходими, за да спрем напълно безредиците, се подчертава в обръщението.

ЦК на КПП и Държавният съвет на КНР призовават всички комунисти, широките маси, патриотично настроените сили да се обединяват в борбата срещу немногобройната група подстрекатели на безредиците. 

В последната емисия на китайската телевизия снощи бе предадено няколко пъти важно обръщение на председателя на Пекинското народно правителство Чън Ситун (кмета на Пекин) прочетено от говорител. В обръщението се посочва, че на 3 юни престъпници са провокирали контрареволюционен метеж в Пекин, за чието потушаване, за запазване на социалистическия обществен строй и народната власт са били взети решителни мерки. Обобщавайки събитията от изтеклата нощ, той подчерта, че „прочистването на пл. „Тянанмън“ е почти приключено, но метежът не е изцяло потушен“.

Чън Ситун съобщи, че при станалите сблъсквания са били убити и ранени над 1000 военнослужещи - резултат на планиран от много години заговор, чиято цел е да бъде унищожена Комунистическата партия, да бъде съборено избраното от Общокитайското събрание на народните представители /ОСНП/ /парламента/ народно правителство. Посочва се, че при това положение не е имало друг избор освен решителни мерки за потушаване на метежа. Отправено бе и предупреждение, че ще бъдат приложени всички средства за пресичане на нови подобни опити.

Тази сутрин Централното радио предаде и обръщение на Генералния щаб, главното политическо управление и главното управление на тила на Китайската народноосвободителна армия (КНОА) към войските за прилагане на разпоредбите на военното положение в Пекин.

Посочва се, че действията на войските са предизвикани от изостряне на обстановката в града поради действията на престъпни елементи. Въоръжените сили са защитавали партията и социалистическия строй, съдействали са за отстраняване на причините и на причинителите на безредиците, пресичали са опити за контрареволюционни действия.

В обръщението се изразява надежда, че въоръжените сили ще вникнат напълно в същността на важните изказвания на Ли Пън и на Ян Шанкун, в заповедите на Държавния съвет на КНР за въвеждане на военното положение, ще разберат характера и целите на сегашната борба и ще изпълнят докрай задачата да гарантират обществения ред и да пресекат контрареволюционния метеж.