Добре познатият в България „Роял Антверп“ изненадващо стана шампион по футбол на Белгия. Това се случи след луда въртележка в последния кръг от плейофната фаза.

„Великият стар клуб“, както наричат тима от предградието Дьорне на Антверпен, завърши 2:2 при гостуването си на „Генк“, който почти през цялото първенство оглавяваше таблицата. Домакините водеха с 2:1 и се виждаха шампиони, когато ветеранът Тоби Айдервейрелд изравни в четвъртата минута на добавеното време.

Ремито в Генк щеше да свърши огромна услуга на брюкселския „Юнион Сен-Жилоаз“. Но вместо да се възползва от този резулртат, столичният тим загуби у дома с 1:3 от „Брюж“, след като водеше в резултата до 89-ата минута. В добавеното време миналогодишните първенци бързо нанизаха три гола.

Така „Роял Антверп“ става шампион за пети път в своята история. За последно тимът от Антверпен триумфира през 1957 г.

Днес на централния площад в града привържениците на отбора ще отпразнуват успеха.

Новият белгийски шампион нанесе едно от най-знаменитите поражения на „Левски“ в Европа. Това се случи за Купата на УЕФА през септември 1989 г. След 0:0 в София „Витоша“ (така се наричаше тогава българският отбор) водеше с 3:1 пет минути преди края на реванша в Белгия. Домакините обаче направиха 4:3 и този мач се превърна в част от фолклора на публиката на ЦСКА.

През есента на 2020 г. „Роял Антверп“ игра в Лига Европа с „Лудогорец“ и го победи на два пъти - 2:1 в Разград и 3:1 у дома.

„Андерлехт“, който е най-успешният белгийски тим в историята, завърши едва на 11-о място. През март той елиминира „Лудогорец“ в Лигата на конференциите след 0:1 в Разград, 2:1 в Брюксел и изпълнения на дузпи.