Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да оттегли възраженията си срещу Швеция, която е "изпълнила задълженията си" и да финализира възможно най-скоро членството на Стокхолм в Алианса, съобщи Франс прес.

Столтенберг направи това изявление вчера, след края на двучасова среща в двореца "Долмабахче" в Истанбул с президента Реджеп Тайип Ердоган, който предишния ден беше избран за нов петгодишен мандат начело на страната. Генералният секретар обяви срещата за "продуктивна".

Турция блокира от 13 месеца насам влизането на Швеция в НАТО, критикувайки я за снизходителното отношение към кюрдските бойци, намерили убежище на нейна територия. Столтенберг подчерта, че "е време" присъединяването да бъде потвърдено преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс на 11 и 12 юли. Той добави, че за тази цел ще бъде "постоянен механизъм" между НАТО и Турция, като следващата среща е насрочена за "седмицата на 12 юни" - без да се уточнява къде ще се проведе тя.

"Присъединяването на Швеция към НАТО ще укрепи нейната сигурност, но ще направи и Турция по-силна", отбеляза той и добави, че "разчита да финализира присъединяването на Швеция възможно най-скоро".

Турция остава единствената от 31-те държави-членки на НАТО, заедно с Унгария, която все още не е ратифицирала разширяването, след като Финландия даде зелена светлина.

Вчера в Стокхолм се проведе демонстрация срещу Ердоган и НАТО, разрешена въпреки протестите на Анкара, по инициатива на "Алианс срещу НАТО". В него участва Комитетът Рожава - група, подкрепяща въоръжени кюрдски групи в Сирия, отбелязва АФП. Столтенберг от своя страна подчерта, че "свободата на събиране е в основата на демократичните ценности на нашите общества", но това не означава, че трябва да се позволи на демонстриращите да попречат на Швеция да се присъедини към НАТО, предаде БТА.