На 6 юни може да бъде сложен край на продължилата три години политическа криза. Очаква се Народното събрание да гласува на извънредно заседание кабинета "Денков-Габриел" и той да бъде приет с мнозинството от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България". Заедно двете формации имат 132 гласа. 

Така България отново ще има редовно правителство, след свалянето на управлявалия по-малко от година кабинет "Петков" през юни миналата година и след поредица предсрочни избори, безплодни парламенти и служебни правителства на Румен Радев.  

Засега не е известно как ще гласува ДПС. Миналия петък лидерът Мустафа Карадайъ даде заявка, че Движението "няма да пречи" за съставянето на кабинет. През уикенда  депутатът Хамид Хамид обяви, че решението как ще се гласува за кабинета ще бъде взето след отчитането на втория мандат пред президента. Това ще стане днес в 11 ч.

Както е известно в петък ГЕРБ и ПП-ДБ влязоха в официални разговори с ДПС, като обяснението бе търсенето на мнозинство за промяна в конституцията, за което са необходими поне 160 гласа.

"Против" се очаква да гласуват БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", както и Радостин Василев, който след изнасянето на записи от партийно събрание на "Промяната", напусна парламентарната група на ПП-ДБ и остана независим депутат.

Възможно е и Делян Добрев от ГЕРБ да не подкрепи правителството. Депутатът на Бойко Борисов минава за вътрешна опозиция и вече публично даде заявка, че ще си отреже ръката, ако гласува "за" общо управление с обединението. По информация на Клуб Z той е получил благословията на лидера да гласува по съвест.

За одобрението на Министерски съвет са необходими гласовете на повече от половината от присъстващите, а не на повече от половината народни представители, т.е. 121 гласа.

Кабинетът "Денков-Габриел" е с хоризонт 18 месеца, като в първата половина премиер ще бъде Денков (ПП), а във втората - Габриел (ГЕРБ). Двамата ще бъдат вицепремиери за времето, в което не са начело на Министерския съвет, а бившата ни еврокомисарка ще бъде и министър на външните работи.

Подреждането на министерските кресла отне на ГЕРБ, ПП и ДБ няколко дни, като бе стъпило на проекта за кабинет на ПП-ДБ, представен преди месец. В крайна сметка от него отпаднаха много от политическите лица от "Промяната", но съпредседателят на партията Асен Василев остана в състава като министър на финансите.

До последно нямаше съгласие за министър на правосъдието. В крайна сметка формациите се разбраха министерството да бъде оглавено от конституционалиста от ДБ - депутатът Атанас Славов. Славов е от "Да, България", чийто лидер Христо Иванов даде заявка, че няма да излъчва лица в правителството. Националният съвет обаче е дал "мандат" за кандидатурата късно в петък.