Иран е продал боеприпаси на Русия за над 1 милион долара. Това съобщи британският телевизионен канал "Скай нюз", позовавайки се на предполагаем договор между Техеран и Москва.

Изданието получило документа с дата 14 септември 2022 г. от анонимен източник и извършило подробен анализ съвместно с експерти, които го определили като "правдоподобен". Източник на "Скай нюз" от службите за сигурност уверява:

"Това е договор между иранците и руснаците за боеприпаси. Вярваме, че е 100% автентичен."

От данните става ясно, че иранците са продали на Русия боеприпаси за танкове и гаубици на стойност около 740 000 долара.

"Скай нюз" е представил документа на премиера на Украйна Денис Шмихал и британския външен министър Джеймс Клевърли. Киев и Лондон са уверили, че планират да разследват автентичността на материалите и че "ще предприемат действия", ако истинността му бъде потвърдена.

През март "Скай нюз" съобщи, че Иран тайно е продал на Русия 100 милиона куршума и 300 000 снаряда, вероятно за войната срещу Украйна.

Техеран подкрепя пълномащабната война на Русия срещу Украйна, като предоставя дронове за атакуване на цивилни цели и критична инфраструктура. Директорът на ЦРУ на САЩ Уилям Бърнс заяви, че Иран доставя боеприпаси на Руската федерация в замяна на помощ в разработването на оръжия.