Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че украински сили са си възвърнали контрола върху част от село Берховка, разположено на стратегически ключова позиция насевер от Бахмут. Бизнесменът определи събитието като "позор", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия месец наемниците от "Вагнер" превзеха Бахмут след най-дълго проточилата се битка от началото на войната в Украйна и предадоха позициите си на редовната руска армия, припомня Ройтерс. Украинските сили обаче продължават да атакуват райони в близост до града, посочва агенцията.

"Сега част от селището Берховка вече е загубена, войските тихо се разбягват. Позор!", казва Пригожин в аудиообръщение, публикувано от пресслужбата му.

Той също така призовава министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов да дойдат на фронта, за да да мобилизират войските.

"Шойгу, Герасимов, призовавам ви - елате на фронта! Вдигнете армията с пистолетите си, за да маршируват напред. Давайте, ще се справите! А ако не успеете, ще умрете като герои", обяви той.

Пригожин е в открита вражда с Шойгу и с Герасимов от месеци, като често ги обвинява, че не са успели да осигурят достатъчно боеприпаси и подкрепа за "Вагнер" и по този начин са причинили ненужно големи загуби.