Персоналът на затвора в Сливен отиде дружно днес в Административния съд, за да изрази съпричастност със своя колежка. Това става ясно от публикация на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Парадоксалният случай е от края на миналата година. Клуб Z научи, че тогава две лишени от свобода се сбиват и К.Н. - дългогодишан служителка, се намесва. В последвалите секунди жената получава счупен пръст. 

Макар фрактурата да не е пряко от действия на двете биещи се, тя все пак е получена в рамките на конфликта. А служителката твърди, че едната отказала да изпълнява разпореждания дори след като униформената получава травмата.

При намесата й употребява сила.

Събралата се след инцидента дисциплинарна комисия преценява наказателна мярка: 9 месеца порицание. Произнася се, че все пак употребената сила е бирла несъответсваща на заплахата.

Именно това наказание жали К.Н. в момента пред Административен съд-Сливен.

Делото предизвика активната намеса от кажи-речи всички служителки на мястото за лишаване от свобода.

"Нашата идея е повече прозрачност защото тези неща, които се случват при нас, често биват замитани под килима от всяко ръководттво. Макар че те не са проблем само на българската пенитенциарна система - и в европейските затвори се случват".

Това коментира пред Клуб Z Цветан Михайлов, член на Управителиня съвет на ССЗБ и на местното ръководство в Сливен. Той каза, че все пак няма да коментира в детайли самата случка, заради висящото дело. Служителите обаче са категоричин, че колежката им е невинна.

По думите му "нещата ескалират", а само в затвора в Сливен в последно време са образувани 15 дела - за нападения, за клевети, преди 2 месеца има ударен служител, а през декември имало групово нападение над служители.

"Няма как да не отчетем това", казва Михайлов.

В Сливенския затвор изтърпяват наказание над 200 жени, а само един от проблемите е, че заради несъответствие с евроизискванията няма възможност нарушителките на реда да се изолират от другите осъдени - т. нар. карцер.