След Бойко Борисов, Делян Добрев, Радостин Василев и др., главният прокурор Гешев се възползва от законовото си право и иска още два имунитета на депутати от действащото 49-о Народно събрание.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Предложението е на най-ниското ниво - Софийската районна прокуратура, а описаното деяние е лека телесна повреда на длъжностно лице и хулиганство. При това става въпрос за "стари" истории отпреди 2021 г., става ясно още от съобщенито.

В съобщението двамата са посочени само като В.В. и А. Г.

Според правния сайт "Лекс" става въпрос за Ангел Георгиев и Веселин Вешев от "Възраждане". Двамата са подсъдими за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицаи.

Те бяха задържани през 2020 г. след протест, организиран от "Възраждане" на 27 януари 2020 г. пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Обвинителният акт срещу тях е внесен в Софийския районен съд (СРС), но заради имунитетите им от 2021 г. делото е спряно.

 Ето и съобщението:

Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на народни представители от 49-то Народно събрание

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура.

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 НК и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 02.08.2022 г. за А.Г. да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за В.В. не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. А.Г. и В.В. са обявени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явяват лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.