Руската армия извърши пореден терористичен акт, като взриви язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Могат да бъдат засегнати около 16 000 души, съобщиха от Херсонската областна военна администрация, предадоха световните агенции.

Според украинските власти поне 80 селища са наводнени. Започнала е евакуация на жителите от опасните райони.

Властите са обърнаха към хората с молба бързо да си съберат документите, вещите от първа необходимост и да чакат евакуационните автобуси.

На място работят представители на всички оперативни служби и военните.

В резултат на експлозията на Каховската ВЕЦ, 150 тона машинно масло е попаднало в Днепър.

Водата вече е достигнала Херсон.

Край сградата на административния център на Нова Каховка бяха забелязани лебеди.

Украйна: Това е "екоцид"

Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) заради взривяването на язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна, съобщи в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов, цитиран от Ройтерс. След срещата държавният глава съобщи, че е бил "договорен набор от международни мерки и мерки за сигурност, за да се търси отговорност от Русия за тази терористична атака".

Украинският президент Володимир Зеленски призова световните лидери да реагират дружно срещу терористичната атака на Русия.

"Сега трябва всички заедно - всички европейци, всички световни лидери, всички международни организации - да дадем ясно да се разбере на терористичната държава, че такава терористична атака срещу ВЕЦ Каховка ще означава същото като използването на оръжия за масово унищожение. Последствията за Русия трябва да са съответни".

Началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак определи атентата като "екоцид".

"Разрушаването от Русия на стената на язовир "Нова Каховка" е "екоцид", но националните и регионалните власти работят за гарантиране безопасността на местните жители", написа той в "Телеграм".

Украинските военни потвърдиха, че заради терористичната атака нараства вероятността от инциденти с мини. 

"Опасността от мини ще бъде изключително висока, така че брегът, включително десния, е затворен за обществеността. Покачването на водата провокира пристигането на мини от левия бряг. (...) Да, такова покачване на водата може да провокира увеличаване на опасността от мини дори от собствените ни мини", каза ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк.

ЕК: Ново измерение на руските зверства

„Руската атака срещу ключова украинска гражданска инфраструктура достигна до безпрецедентно ниво. ЕС осъжда най-решително тази атака. Тя е ново измерение на руските зверства и може да представлява нарушение на международното право, по-специално на межгдународното хуманитарно право.“

Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря за управление при кризи Янез Ленарчич.

Наводненията по течението заплашват живота на стотици хиляди цивилни в близо 80 населени места, включително в Херсон. А спадането на нивото на водата в язовира свежда до критично ниско ниво водата за охлаждане на реакторите в Запорожката АЕЦ.

„С това отчаяно действие Русия продължава безразсъдната си ядрена игра, като поставя под заплаха самото функциониране на системите за сигурност и безопасност в Запорожката АЕЦ в нарушение на предишните резолюции на Борда на директорите и Общата конференция на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ). Това е безотговорно и напълно неприемливо“, заявяват комисарите.

Европейската комисия е в постоянен контакт с украинските власти, за да гарантира незабавната помощ на ЕС. Украйна може да поиска помощ в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС.

Комисарите припомнят, че атаката може да представлява военно престъпление.

Мълчанието на Русия. После - обвиненията

Часове наред след като видеата и снимките на разрушената язовирна стена обикаляха социалните мрежи, проруският кмет на Нова Каховка Владимир Леонтев увери, че всичко около града Нова Каховка е "тихо и спокойно".

По-късно ТАСС все пак съобщи, че стената се е "срутила вследствие на щети", цитирайки източник от Каховската ВЕЦ. 

Накрая руските медии започнаха да цитират ново изявление на Леонтев, според когото украинците непрестанно бомбардират града. Това е и актуалната версия на Русия - язовирната стена е била разрушена след украински обстрел.

Няма риск за Запорожката АЕЦ. Поне засега

Подкопаването на Каховската водноелектрическа централа от руски войски може да има негативни последици за Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕС), но ситуацията е под контрол, каза Енергоатом.

"В нощта на 6 юни 2023 г. руските нашественици взривиха дигата на Каховската водноелектрическа централа. В резултат на експлозията нивото на водата в язовир "Нова Каховка" бързо намалява, което е допълнителна заплаха за временно окупирана Запорожска АЕЦ. Сега охладителният басейн на станцията е пълен: към 08:00 сутринта нивото на водата е 16,6 метра, което е достатъчно за нуждите на станцията", се казва в доклада.

Международната агенция за атомна енергия увери, че следи ситуацията и че за момента "няма риск за сигурността на централата".

Колко голям е язовирът 

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.

Разрушаването на язовирната стена - военно престъпление

Страната, отговорна за разрушаването на язовирната стена, де юре е извършила военнопрестъпление. Язовирът "Нова Каховка" е защитен от Женевската конвенция. Член 56 от Първия допълнителен протокол от 1977 г. предвижда:

"Съоръжения и инсталации, съдържащи опасни сили, а именно язовири, бентове, атомни електроцентрали, няма да бъдат обект на нападения дори когато те представляват военни обекти, ако такова нападение може да предизвика освобождаване на опасни сили и произтичащи от това тежки загуби сред гражданското население. Други военни обекти, разположени във или в близост до тези съоръжения или инсталации, няма да бъдат обект на нападение, ако такова нападение може да предизвика освобождаване на опасни сили от съоръженията или инсталациите и произтичащи от това тежки загуби сред гражданското население".

„Отчаян ход, ще ускори още повече краха на Путин“

„Този взрив ще ускори още повече краха на режима на Путин“, коментира пред Клуб Z в Брюксел руският опозиционер ветеран Лев Пономарьов, емигрирал във Франция.

Правозащитникът, съратник на академик Андрей Сахаров, участва в безпрецедентна среща на руската опозиция в Европейския парламент.

„Режимът търпи все повече и повече щети. Това вече е отчаян ход“, смята Пономарьов.

Според него нападението е признак, че Путин бърза, макар че след като не е успял да превземе Киев за три дни, сега в Кремъл казват, че войната ще трае дълги години.

"Разрушаването на стената на язовир "Каховка" днес излага на риск хиляди цивилни и причинява тежки екологични щети", написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в "Туитър". "Това е възмутителен акт, който още веднъж показва бруталността на руската война в Украйна", допълни той.

Атентатът бе коментират и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир "Нова Каховка". Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие. Унищожаването на гражданска инфраструктура очевидно може да бъде квалифицирано като военнопрестъпление, за което ще държим отговорни Русия и нейните проксита", каза Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планирана за края на месеца в Брюксел.