Един месец по-късно и Окръжна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство за инцидента в пловдивския нощен клуб "Бушидо".

Както е известно, собственикът на клуба и негови приближени подадоха жалби, след като - по думите им - полицията е превишила правомощията си, провеждайки акция срещу наркоразпространението.

Не се казва колко полицаи са подследствени, но обвинението е за "длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение... нарушило и не е изпълнило служебните си задължения и е превишило властта и правата си с цел да причини другиму вреда..."

Казва се още, че вече са снети обяснения от служители на нощното заведение, от посетители, от самите полицейски служители, иззети са записи от охранителни камери и др.

Вчера и МВР съобщи, че тяхната вътрешна проверка е завършила с мнение, че има извършени дисциплинарни нарушения.

"В доклада на дирекцията са установени данни за нарушения на шестима служители от ОДМВР-Пловдив, четирима от които – ръководни", пишат от МВР.

Предстои да се определи тежестта на извършените нарушения и съответните наказания.

Ето и оригинала на прокурорското съобщение:

Днес, 6 юни 2023 г., Окръжна прокуратура–Пловдив образува досъдебно производство за това, че на 06.05.2023 г., в гр. Пловдив, длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в ОД на МВР – Пловдив, е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения и е превишило властта и правата си с цел да причини другиму вреда – на дружество с ограничена отговорност, и от това е могло да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282 ал. 2 пр. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Досъдебното производство е образувано след извършването на лична проверка от прокурор от Окръжна прокуратура–Пловдив във връзка с постъпила жалба против действията на полицейски служители в нощен клуб „Бушидо“ в гр. Пловдив през нощта на 6 май 2023 г.

При проверката са били снети обяснения от служители на нощното заведение, от посетители, от полицейски служители, иззети са записи от охранителни камери и др.

Разследването е възложено на следовател при Окръжен следствен отдел при ОП-Пловдив. Първоначално определеният срок за приключването му е двумесечен.