"Ако г-жа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат. Гроздан Караджов щеше да бъде министър на транспорта, бяха договорени министрите, но да не си отварям повече устата. Изведнъж като не се получи повече поради тази причина, какво стана? - С втория мандат имаме редовно избрано правителство."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира днес гласуването за кабинета "Денков-Габриел", белязано от няколкочасови атаки от страна на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Борисов визира разговорите, които партията му водеше като "план Б" при нейния мандат - с ДПС, левицата и ИТН.

Както е известно, Корнелия Нинова седна на масата на преговорите сутринта, а следобяд, след като главният прокурор Иван Гешев скъса демонстративно оставката си, обяви, че оттегля Столетницата от разговорите за кабинет.

Обясни го с различия с ГЕРБ, Гешев нямал общо.

Коментарът на Борисов от днес обаче идва да каже, че партиите, които сега атакуват кабинета, създаден с втория мандат, всъщност са били готови да влязат в управление с този на ГЕРБ. Щом е имало и "договорени министри".

Караджов, който сега е депутат от ИТН, бе министър на регионалното развитие в последния редовен кабинет - "Петков". След оттеглянето на Нинова от ИТН заявиха многократно, че изобщо не е имало разговори с ГЕРБ за министерски постове. 

"Казах, че няма да ни повлияят никакви шантажи отвън, няма да ни повлияят записите" - посочи още Борисов, визирайки обявените от отцепника от ПП Радостин Василев записи от Националния съвет на партията, исканите имунитети, в т.ч. неговия и др.

Малко по-късно самата Нинова коментира:

"Г-н Борисов, знаех, че сте лъжец, но не знаех, че сте толкова голям лъжец"

Тя припомни, че различията между двете партии са се видели на срещата между тях малко преди изявлението на Гешев.

"Бойко Борисов е патологичен лъжец", написа във Фейсбук Слави Трифонов.

Според него лидерът на ГЕРБ лъже не само когато има интерес, а и защото явно изпитва удоволствие от лъжите.

"Гроздан Караджов би бил перфектен министър на транспорта, но никой не е водил никакви преговори по никакъв начин за никакви хора между ГЕРБ и "Има такъв народ", заяви Трифонов.

И уточнява, че знае това, защото е лидер на "Има такъв народ".