Окръжният съд в Кьолн глоби проруска активистка с 900 евро за пропагандиране на войната на Русия срещу Украйна. Инстанцията заяви, че осъдената Елена Колбасникова е правила публични твърдения, които застрашават обществения ред.

48-годишна Колбасникова е родена в Днепропетровск, но живее в Германия. Тя е работила като болногледачка ,но след като пациентите й разбрали за възгледите й, отказали услугите й и Колбасникова останала без работа.

Във вторник съдията осъди жената на глоба в размер на 30 дневни ставки от по 30 евро.

Според присъдата на съда родената в Украйна рускиня "е одобрила и подкрепила многократно нападателна война" по време на проруска демонстрация в Кьолн на 8 май 2022 г.

В телевизионно интервю, което е било гледано по време на съдебния процес, жената е заявила: "Русия не е агресор". Тя също така е заявила, че действията на Русия са били "безалтернативни". Съдът е убеден, че изказванията на жената могат да "нарушат обществения мир". Тя също така е известна и със сътрудничеството си с организацията „Нощни вълци“.

В пледоарията си по обвиненията 48-годишната жена се е описала като "активистка за мир". В деня на демонстрацията, "както всяка година" на 8 май, тя е "празнувала деня на победата над фашизма".