Готови сме да спасим жителите на Белгородска област от т.нар. Руска федерация.

Това съобщи Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна.

"В Белгородска област продължават активните бойни действия и вътрешни масови безредици: граждани на Руската федерация от легиона "Свобода за Русия", "Руски доброволчески корпус" (РДК) и някои местни жители с оръжие в ръка се надигнаха срещу престъпното правителство и режим на Путин, както и установената от него вътрешна окупация", обяви представителят на ГРУ Андрий Юсов.

Той добави, че военните действия продължават.

"Всъщност, окупационните рашистки власти оставиха няколко населени места без контрол, опитвайки се единствено да установят контрол върху огъня, което означава, че нанасят удари с артилерията, с ракетни системи за залпов огън по собствената си гражданска инфраструктура и местните жители", изтъкна Юсов.

Според него бойците на "РДК" и "Свобода на Русия" изпълняват функцията на въоръжена самоотбрана на територията на Белгородска област, където защитават своите сънародници от престъпния кремълски режим.

"Подкрепата за бунтовниците сред местното население нараства. Това се отнася както за тези, които желаят да участват във въоръжена борба срещу Путин, така и за местните жители, които търсят закрила", отбеляза той и добави, че "Украйна надлежно ще разгледа исканията за евакуация на цивилни от Белгородска област".

Юсов посочи, че нараства както броят на бунтовниците, воюващи срещу режима на Путин, така и обхватът на действията им.

"Така наречената Руска федерация днес е неустойчива държава с много конфликти на нейна територия. Централната власт е неадекватна и събитията в Белгородска област абсолютно го доказват. На украинските територии е съсредоточено всичко, което е дори малко боеспособно, а на територията на Русия цари безпорядък, хаос и анархия. Това означава, че такива конфликти могат да се разпространят и да придобият мащаб в различни части на страната, наречена Руска федерация, включително в столичния регион", заключи Андрий Юсов.