Радиоводещ от Джорджия, САЩ, е започнал дело за клевета срещу OpenAI - компанията, която стои зад най-популярния езиков модел с изкуствен интелект ChatGPT.

Обвинението е заради запитване на друг журналист, Фред Риел, което той е пуснал към чатбота. Поискал е изкуственият интелект да му резюмира делото на Фондация "Втората поправка" срещу Робърт Фъргюсън. Става дума за жалба от подкрепящите правото на притежание на оръжие срещу проверки от страна на американския главен прокурор.

ChatGPT, както винаги, уверено обявява, че случаят включва радиоводещ от Джорджия на име Марк Уолтърс, който е бил ковчежник на фондацията и е обвинен в присвояване на пари от нея. Разбира се, Уолтърс няма нищо общо със случая, и това е поредната "халюцинация" - откровена измислица на изкуствения интелект.

Радиоводещият по никакъв начин не е свързан с фондацията, нито е бил неин ковчежник, нито е обвиняван в присвояване на средства.

Уолтърс решил, че подобно твърдение причинява щети на репутацията му и е завел иск срещу OpenAI. При това, тъй като чатботът е написал твърдението, с по-тежката форма на клевета в общото право - т.нар. libel. Според адвокатите му OpenAI са проявили небрежност и са допуснали инструментът им да клевети техния клиент.

Разбира се, няма никаква гаранция, че ChatGPT набеждата Уолтърс пред всеки - и още когато човек отвори чатбота, има предупреждения, че той е способен да лъже и да дава грешна информация. Според някои юристи обаче съдебният иск има някаква тежест и може да отвори вратите за още подобни срещу OpenAI и други компании, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект.