Софийската градска прокуратра предлага на Иван Гешев да поиска имунитета на депутат за педофилия.

Деянието е описано така:

На 07.05.2023 г., в с. Бистрица, Д. А. чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвукупление (запазен е оригиналният правопис - бел. ред) по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Става въпрос за Даниел Александров от ГЕРБ.

И посоченият текст от НК е точно този: за блудство с лице, което не е пълнолетно, но е навършило 14 г.

Ето и оригиналното съобщение:

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутат

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Д. А., депутат в 49. Народно събрание.

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31.05.2023 г. досъдебно производство и в него се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Д. А. за престъпление по чл. 150, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 07.05.2023 г., в с. Бистрица, Д. А. чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвукупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Като народен представител Д. А. е „лице с имунитет". НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.

Кой е Даниел Александров

Даниел Александров е бивш национал на България в класическата борба. През миналата година обяви край на състезателната си кариера, като се отдаде на нова - депутатстване.

В актива си като спортист има сребро и три бронзови медала от Европейски първенства, беше трети на Европейските олимпийски игри през 2015 г., двукратен носител е на Златния пояс "Никола Петров".

В този парламент влезе като депутат от ГЕРБ от 23 МИР. Това става възможно, след като проф. Асен Балтов изведнъж обяви, че се отказва от мястото си като народен представител, за да се върне към упражняването на лекарската си професия. Александров беше на избираемото второ място в листата в Кюстендил, но бе изместен с преференции.

31-годишният борец минава за близък до Бойко Борисов, напоследък е неизменно около и най-вече зад партийния лидер при негови публични изяви.

Имаше и информации, че Даниел Александров е обмислян за номинацията на ГЕРБ за кмет на Дупница на местните избори наесен.

Депутатът: В дъното на всичко е моят развод

"В дъното на всичко това стои моят развод, който е факт повече от месец-два. Опитахме се да го запазим по медиите, но уви. Нищо от това не е вярно. Стоя зад името си и всичко това ще се докаже в съда. Не искам да замесвам съпругата си, защото тя е майка на моето дете и искам да запазя нейното достойнство."

Това беше лаконичният коментар на Александров, след като стана ясно искането на прокуратурата. Той не отговори на въпроса дали сам ще даде имунитета си.