Бившият шеф на НАП Румен Спецов отново оглави Приходната агенция. Това съобщиха преди малко от правителствената пресслужба.

Официалната причина за смяната на поста е "поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС".

Припомняме, че Румен Спецов бе директор на данъчните в периода от май на 2021 г. до август на 2022 г. Той стана известен с три неща - първо с кариерата си на културист преди да поеме приходната администрация.

След това пък избухна скандал с предполагаема данъчна измама с негово участие. Добрата новина за него бе фактът, че по негово време НАП успя да събере рекордните почти 30 млрд. лв. или с цял милиард над очакваното.

Спецов е протеже на Асен Василев и последният, който е и принципал на НАП като министър на финансите, отказа да го уволни въпреки скандала с възможната измама. От приходната агенция коментираха неофициално за Клуб Z, че са очаквали при избирането на Василев за министър той отново да покани Спецов. 

"Румен Спецов е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност. 
Завършил е Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. 
В периода 2001 – 2015 г. е заемал различни експертни и ръководни длъжности в Националната агенция за приходите. Професионалният му опит е свързан с анализ и разследване на данъчни измами, оценяване на риска на търговските сектори, съвместна работа с ДАНС, прокуратурата и чуждестранни партньорски организации и служби. Бил е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. От м. май 2021 г. до м. август 2022 г. заема длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. ",
пишат днес за новия-стар шеф на НАП от правителството.