Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е казал на украинския си колега Володимир Зеленски в телефонен разговор днес, че може да бъде сформирана международна комисия, която да разследва разрушаването на язовирната стена на големия Каховски язовир на фронтовата линия между руските и украинските сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна и Русия взаимно се обвиняват за разрушаването на язовира, което предизвика наводнения в района, в който се водят военни действия, и принуди хиляди хора да се евакуират.

Ердоган е казал на Зеленски, че метод на преговори, подобен на този за черноморския зърнен коридор, може да бъде използван за решаване на случая с язовира, се посочва в съобщение на пресслужбата на Ердоган.

Турция е решена да осигури мир между Москва и Киев, е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в отделен телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предаде Анадолската агенция.

Ердоган е подчертал също, че е важно провеждането на всеобхватно разследване на експлозията в язовир "Каховка", което да не оставя място за съмнения. 

Ердоган казал още на Зеленски, че комисията може да включва експерти от Русия, Украйна, ООН и международната общност, включително Турция, съобщи Дирекцията по комуникации на Турция, цитирана от Анадолската агенция.

Турция е готова да направи всичко по силите си в това отношение, е отбелязал Ердоган. Подчертавайки, че няма да е възможно да се предотвратят човешките жертви всеки ден, докато конфликтът продължава, Ердоган каза на Зеленски, че Турция решително ще продължи усилията си за установяване на мир между Русия и Украйна.

Зеленски съобщи, че е обсъдил по телефона с Ердоган „хуманитарните и екологичните последици“ от наводненията, причинени в Южна Украйна от разрушаването на язовир „Каховка“.

„Говорихме за хуманитарните и екологичните последици от руския терористичен акт в Каховската ВЕЦ, включително рисковете за Запорожката АЕЦ“, написа Зеленски в Tуитър, като добави, че по време на телефонния разговор е предал на своя турски колега „списък със спешни нужди за справяне с бедствието“.