Белият дом смята Русия за отговорна за унищожаването на водноелектрическата централа Каховка, която е била под контрола на руските сили, каза говорителка на Белия дом. 

Тя отбеляза, че САЩ все още събират информация за случилото се, но отговорността при всички случаи е на Русия, чиито войски по принцип не трябва да бъдат на украинска територия.

„Този ​​язовир беше под контрола на Русия и тя е отговорна за разрушенията, причинени от тази война. И ние ще направим всичко възможно, за да подкрепим народа на Украйна в този труден момент“, каза говорителката  Карин Жан-Пиер.

Вашингтонският институт за изследване на войната днес отбелязва, че преди взривяването на язовир Каховка руските пропагандисти са били загрижени, че възможно украинската армия да форсира река Днепър, на която е това хидротехническо съоръжение.

Институтът посочва, че към момента няма преки доказателства, че руснаците умишлено са взривили язовира. В същото време обаче те имат обаче много силен мотив за това - да предотвратят десант на украинските сили на левия, т.е източния, бряг на Днепър, който е още под руски контрол. 

Ден преди разрушаването на язовира, а и преди това, руските пропагандисти твърдяха, че в района на Дача на източния бряг на Днепър и на островите край Херсон се водят боеве между украински и руски войски, припомня институтът. В същото време се твърди, че в навечерието на взривяването на язовира броят на украинските лодки в тази зона се е увеличил значително, посочва той. Руски военни кореспонденти предполагаха, че въоръжените сили на Украйна могат да се опитат да превземат самата Каховска ВЕЦ и да я използват като плацдарм на левия бряг.