Новият републикански бюджет ще бъде внесен в Народното събрание максимално бързо и ще бъде приет най-късно до 31 юли. Това обеща днес финансовият министър Асен Василев в залата на парламента. 

Думите му дойдоха след като депутатите гласуваха решение, с което дадоха право на държавата да прави разходи и трансфери в рамките на настоящите постъпления в хазната. Така на практика дават възможност на администрацията да се разплаща с отделните системи и без приет бюджет. Според Василев всички социални разходи са гарантирани. Той обясни, че настоящото решение е необходимо, за да осигури време за изработването на проектозакона за тазгодишния бюджет. В хазната има 10 милиарда лева, коментира още финансовият министър.

"Така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни. Причината да разглеждаме този удължителен закон не е защото няма пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим".

Що се отнася до новия бюджет, Василев обяви, че какви политики ще бъдат заложени в него зависело от ресорните министри, с които през следващите две седмици ще проведе разговори за техните приоритети. 

По принцип почти всички парламентарни групи са съгласни, че дефицитът трябва да падне до 3%, с изключение на БСП, която традиционни вярва, че трябва да се харчи повече. Днес обаче интересно изказване направи и Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че по-важен бил икономическият растеж. 

"Най-важното винаги ви е било 3% дефицит. За нас също е важно, обаче каква е цената?! Ако това ще спре растежа - мерси".