Южна Африка е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна, предаде Франс прес.

"Трябва да сме отворени за възможността Южна Африка да бъде домакин на среща на върха за постигане на мир", заяви делегираният министър към президентството Хумбудзо Нтшавени на пресконференция в Претория след заседание на правителството, цитиран от БТА.
       
Миналия месец Претория обяви, че шестима африкански лидери ще потеглят на посредническа мисия, по време на която ще посетят Киев и Москва. Мисията трябва да започне през следващите няколко седмици. Освен лидера на Южна Африка делегацията ще включва държавните глави на Република Конго, Египет, Сенегал, Уганда и Замбия.

В изявление, публикувано в четвъртък, канцеларията на президента на Южна Африка Сирил Рамапоса съобщи, че южноафриканският президент е разговарял по телефона с руския си колега Владимир Путин, който е "приветствал инициативата на африканските държавни глави".

Рамапоса вече каза миналия месец, че руският президент и украинският президент са се съгласили да приемат африканската мирна мисия.

Южна Африка, която отказва да осъди Русия от началото на войната в Украйна, твърдейки, че остава неутрална и подкрепя диалога, но е критикувана в международен план за близостта си с Москва.  Претория е близка с Кремъл още от времето на борбата срещу апартейда. 

Африка беше тежко засегната от повишаването на цените на зърнените култури и от въздействието на войната между Русия и Украйна върху световната търговия.