СИМОНА РУСЕВА

Тайната щатска служба ФБР е разконспирирала трима руски шпиони, предадоха световните агенции, позовавайки се на правосъдния министър Ерик Холдър.

Агентите на Москва, базирани в Ню Йорк, са вербували или правили опит за вербовка на американски граждани, за да получават необходимата на Кремъл информация от кръгове, близки до Белия дом.
Издадени са заповеди за арест срещу тримата руснаци, работили за разузнавателната служба на страната си – СВР.

Единият от заподозрените шпиони се казва Евгений Буряков (39 г.). Според прокуратурата той е работил под прикритие – като служител в щатски филиал на руска банка в “Манхатън”. Той е бил отведен с белезници вчера от жилището му в “Бронкс”, където живеел с жена си, също рускиня и с двете им деца.

При първия разпит прокурорът Адам Фий го е нарекъл “професионален шпионин, владеещ правилата на двойната игра”. Работата му в банката била за заблуда на американските власти. Буряков е пристигнал в САЩ през 2010 г. с официално издадена му работна виза. Вчера адвокатката му не е успяла да издейства свобода срещу парична гаранция. Съд е потвърдил исканата от прокуратурата мярка за неотклонение арест поради опасност агентът да се укрие.

Другите двама заподозрени шпиони са Игор Спорижев и Виктор Подобний. Те са били водещите офицери на Буряков, твърдят от ФБР. И двмата са били на дипломатическа работа. Те обаче са успели да напуснат САЩ. Най-вероятно са надушили, че американските служби са по дирите им.

Буряков и Спорижев са били наблюдавани от хора на ФБР за времето от март 2012 г. до септември м. г. Според обвинението двамата са се срещали 48 пъти навън. При повечето от срещите Буряков е предавал на водещия офицер чанта, списание или вестник. Явно така той е предавал събрана информация. Засичани са и телефонни разговори, като те са били водени с използването на пароли.

От прокуратурата в Ню Йорк изразяват възмущение, че над две десетилетия след края на студената война Москва не се е отказала от услугите на шпиони в САЩ.

Може да се попита и обратното – отказаха ли се САЩ от подобна дейност в Европа и в частност в Русия?
Според практиката сега може да се очаква задържане на щатски шпиони в Русия.