Имаме редовен кабинет - след седмици спорове, скандали и преговори ГЕРБ и ПП-ДБ обединиха сили и гласуваха нов вид правителство - ротационно. А приоритет №1 на парламента и новото мнозинство в него изглежда ще е конституционни промени за съдебна реформа.

Това ли бе най-добрият вариант за управление? Гост в 123-ия епизод на Z-Каст е политическият редактор на Клуб Z Любен Обретенов, с когото разговаряме за близките перспективи пред ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Като се има предвид с каква стръв и с каква жал президентът Румен Радев се раздели със своята власт, със сигурност имаше много доводи за този кабинет", отбеляза той.

Но подчерта, че съдебната реформа, макар да е най-коментирана, няма да стане бързо - вероятно ще отнеме няколко месеца, а може би и до края на мандата на Николай Денков, който ще е премиер за 9 месеца. Все пак за целта е нужно внимателно обсъждане на предложенията и 2/3 мнозинство от депутатите.

"Интересното е, че подобно мнозинство трябва и за много от изборите на регулатори с изтекли мандати. Въпросът е да не стане някакъв пазарлък - окей, правим реформа, обаче ГЕРБери и ДПСари със съмнителни биографии пак се набутват в регулаторите. Затова трябва да се внимава много. Вероятно точно поради тази причина Пеевски се появи там", заяви Обретенов.

Ще има ли повторение на сценария "ГЕРБ - Реформаторски блок", или има сериозни разлики между сегашното обединение и това през 2015 г.? По-опасен ли е Костадин Костадинов и неговата проруска формация с фашистко поведение, или той тръгва по пътя на Волен Сидеров и достигна своя лимит? 

Отговорът на тези и други въпроси - вижте или чуйте в новия епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.