Бизнесменът и бивш хазартен бос Васил Божков, който се укриваше от правосъдието в Дубай, си идва в България, съобщава OFFNews, като се позовава на източник от югозападната граница.

Създателят на партия „Българско лято“, срещу когото са повдигнати 19 обвинения, пристигал от Гърция вероятно до часове и се очаква да получи статута на защитен свидетел.

Други медии, които се смятат за близки до главния прокурор Иван Гешев, съобщават, че в района на ГКПП-Кулата вече са се появили автомобили на „Съдебна охрана“, които трябва да поемат Божков.

От чужбина бившият хазартен шеф твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на бившия премиер Бойко Борисов и на финансовия му министър Владислав Горанов. Затова тезата, че  е възможно прокуратурата да му гарантира статут на защитен свидетел срещу показания за корупционни процеси по висшите етажи на властта в България, не е без основания. Още повече предвид яростната съпротива, която Гешев оказва на поисканата му оставка, която се изразява основно в повдигане на обвинения и настояване за сваляне на имунитетите на депутати от ГЕРБ като Бойко Борисов, Делян Добрев и др.

Технически и юридически влизането на Божков в България от Гърция е възможно, без да бъде задържан в южната ни съседка, тъй като още през март т. г. стана ясно, че е свален от издирване от Интерпол, където за него имаше издадена червена бюлетина, припомня OFFNews.

През декември 2019 г. срещу него беше подаден сигнал в прокуратурата от неговите съдружници в компанията „Еврофутбол“, братята Цветомир и Боян Найденови. В сигнала те твърдяха, че Божков ги е заплашвал с убийство, ако не му прехвърлят дялове от техни компании. Два дни по-късно олигархът напусна страната и замина за Дубай.

Тогава прокуратурата му повдигна 7 обвинения, които с времето се увеличиха до 19, включително за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления. Разпитани са над 200 свидетели, възложени са финансови инспекции на АДФИ, които са установили нанесени на бюджета щети в размер на 556 872 283,00 лв.

Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни ревизии, част от които все още не са приключили. Изпратени са 18 Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени. Божков беше обявен за издирване чрез Интерпол, но поради липса на двустранни споразумения с ОАЕ, екстрадицията му беше невъзможна, припомня още медията.

На 16 май т. г. Васил Божков обяви, че е готов да се върне в България. "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа той във Фейсбук.

Това се случи на фона на сътресенията по високите етажи на прокуратурата. Ден по-рано главният прокурор Иван Гешев беше обявил, че няма да подаде оставка и даде заявка "да измита политическия боклук от парламента". Хазартният бос, който от 2020 г. се намира в Дубай, коментира този казус така: "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец."