Трима мирни граждани са загинали при нападение на руски дрон срещу черноморския украински град Одеса в ранните часове на деня, след като отломки от дрон са паднали върху жилищен блок и предизвикали пожар, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията се позова на изявление на украинските въоръжени сили.

Противовъздушната отбрана (ПВО) в Одеска област е свалила осем дрона "Шахед" и две ракети при последния от серията нощни въздушни удари, нанесени по украински градове през последните седмици, съобщи говорителката на южното украинско военно командване Наталия Хуменюк. В резултат обаче отломки от един от безпилотните летателни апарати паднали върху апартамент, намиращ се на висок етаж, което предизвикало пожар.

Службите за спешна помощ съобщиха, че са пострадали 27 души, включително три деца. Пожарът е бил бързо потушен и 12 души са били евакуирани от сградата.

Сирени за въздушна тревога и взривове отекнаха снощи в Одеса. Това съобщиха за рубриката БГ Свят на БТА българи в украинския град, описвайки положението като "страшно".

"Към полунощ се включиха сирените и започнаха взривовете, които спряха към 6 часа сутринта. Блокът, върху който паднаха отломъците, се намира на около 500 метра от нашия. Беше много страшно. Загинаха трима души и около 30 са ранени, сред тях са деца и бременна жена", сподели Наталия Савова, която живее  в квартал "Котовски", където се случи трагедията.

"Всички служби – пожарни и бърза помощ, работиха много оперативно. През цялата нощ летяха дронове и не млъкваха сирените. Хората в този район не мигнаха", допълни още Наталия.

Друго българско семейство, Маленкови, което също живее в квартал "Котовски", също разказа за случилото се през нощта.

"Това стана близо до нас, усетихме много силно взривната вълна. В двора, редом до блока, където паднаха отломъците, има образуван експлозивен кратер. През цялата нощ небето беше червено от взривове", посочи Марина Маленкова.

Отделно днес украинският вътрешен министър Игор Клименко каза, че 27 души продължават да се смятат за безследно изчезнали след катастрофалните наводнения, причинени от разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка".

През изминалата нощ Русия обстреля Украйна с 35 дрона-камикадзе, иранско производство и осем ракети с наземно базиране от различни видове, съобщи командването на военновъздушните сили на Украйна.

"През нощта на 10 юни врагът нанесе удар по едно от оперативните летища в Полтавска област с балистични и  крилати ракети тип "Искандер", а също и с ударни безпилотни летателни апарати иранско производство", се казва в съобщението във Фейсбук.

Началникът на Полтавската областна военна администрация Дмитрий Лунин уточни, че става дума за летището в Миргород. 

Той каза, че в резултат на удара има "определени повреди на инфраструктурата на летището и на техниката", но няма жертви. 

Одеска и Харковска област също бяха атакувани съответно с крилати ракети и ударни безпилотни летателни апарати. Те са били изстреляни по критична инфраструктура и военни обекти от източното крайбрежие на Азовско море, съобщи украинското командване. Украинската ПВО е свалила 20 от дроновете и две ракети, се казва в съобщението.

При руски обстрел на Херсон за пострадали двама доброволци в спасителните операции заради наводнението от взривения язовир "Нова Каховка", написа в Телеграм херсонският областен управител Олександър Прокудин.