ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

В ДПС харесват Иван, но не Костов, а Кръстев. Поводът изнесен доклад на Лабораторията за оценка на риска на НБУ с ръководител Иван Костов. Според написаното етническият модел в България е комунистически продукт.

В коментар по темата депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че анализите за ролята на движението на политолога Иван Кръстев са много по-точни  и коректни от разсъжденията на Иван Костов.

"ДПС отдавна е спряло да коментира тезите на Костов, те са несъстоятелни и времето го показа", каза Цонев.

Той припомни скорошни изявления на Кръстев, в които политологът казва, че според доклади на западни служби през 90-те години на миналия век България е била най-рисковата страна за избухване на етнически конфликт. Службите твърдели, че Югославия не представлявала тогава такъв риск, но все пак конфриктът избухнал точно там. Според Кръстев ДПС имало заслуга за запазването на етническия мир, каза още Цонев.

Цонев определи лабораторията на Иван Костов като "лаборатория за прокарване на политически тези". Депутатът от ДПС не порпусна да напомни, че Костов не е оценил рисковете, произтичащи от КТБ и дори е защитил банкера Цветан Василев.