Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо пристигна днес на необявено предварително посещение в Киев, съобщиха украински и канадски медии. Той обяви нова канадска военна помощ на стойност равна на 375 милиона щатски долара. Досега Отава е предоставила на Украйна помощ за 1 милиард щатски долара.

Канада възнамерява да предаде на украинската армия 287 допълнителни ракети за системите за противовъздушна отбрана и 10 000 155-милиметрови артилерийски снаряда. Тя обещава също да се присъедини към многонационалните усилия в обучението на украински летци на американски изтребители Ф-16 и към инициативата за подготовка на екипажи за произведените в Германия танкове "Леопард", с каквито е въоръжена канадската армия, съобщи украинският новинарски сайт "Гордон".

Трюдо, придружен от вицепремиера Кристия Фрийланд, пристигна с влак в столицата в събота, докато правителството на президента Володимир Зеленски се опитва да оцени щетите и да организира по-нататъшни евакуации по течението на река Днепър след разрушаването на гигантския язовир "Нова Каховка", предаде канадската телевизия Си Би Си.

И Киев, и Москва се обвиняват взаимно за бедствието, което американските разузнавателни агенции и норвежка изследователска фондация, цитирайки сеизмични данни, казаха в петък, че е причинено от експлозия в контролирания от руските окупационни войски обект.

Пътуването на Трюдо до Украйна е било планирано при строго информационно затъмнение. Той ще се срещне със Зеленски по време на престоя си.

Посещението отклонява Трюдо от Отава, където политическа криза около предполагаема китайска външна намеса в последните два федерални избора претърпя драматичен обрат с внезапната оставка на специалния докладчик и бивш генерал-губернатор Дейвид Джонстън.

Тя дойде и след седмица на интензивни усилия за потушаване на бушуващите горски пожари в Квебек и на други места, които влошииха качеството на въздуха за десетки милиони хора в Канада и САЩ.

В Киев Трюдо започна посещението си, като присъства на тържествено полагане на венци на Стената на паметта, покрита със снимки и надписи на падналите във войната срещу руското нашествие. 

На Михайловски площад в сърцето на Киев Трюдо разговаря с украински военни и разгледа изложените там изгорели руски танкове и бронирани машини, предаде украинският информационен сайт НВ.