Общата стачка на учителите в Румъния продължава и в понеделник. Това стана ясно след нов кръг разговори между правителството и синдикатите от образованието рано тази сутрин.

След срещата, която се проведе в сградата на Министерския съвет на площад "Виктория" в Букурещ, синдикалистите обявиха, че преподавателите няма да се върнат в клас и в час, докато не бъде написана черно на бяло последната оферта на правителството. Тя беше направена вчера вечерта и предвижда незабавно увеличение на заплатите в образованието с 25% и с 50% от началото на 2024 г. - нещо, което е заложено в Закона за заплатите. 

В офертата на кабинета влизат и ваучери на стойност 1500 леи (600 лв) за учителите и такива за 500 леи (200 лв) за непедагогическия персонал, които ще бъда предоставяни всеки октомври до 2027 г. 

“Ще доведем до знанието на служителите в системата предложенията на правителството и техни представители ще се изкажат в понеделник в 10 ч. Логично е колегите да получат проекта на нормативен акт и в зависимост от съдържанието му до утре да ни дадат отговор, отговор, който ние съобщаваме. Дотогава стачката продължава", заяви Мариус Нистор - председател на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет".  

На свой ред премиерът Николае Чука коментира, че изпълнителната власт е направила това, което е обещала. "В понеделник, след отговора на синдикалистите, ще проведем ново заседание на правителството за одобрение по отношение на заплатите и така трудовият конфликт ще приключи. Не искахме да предлагаме популистки мерки, които да доведат до разстройване на системата“, каза Чука. 

В петък 12 000 души от образователния сектор от всички краища на Румъния протестираха в Букурещ с искане за по-високи заплати и повече инвестиции в образованието. На фона на демонстрацията, която беше третата най-голяма от началото на общата стачка на 22 май, правителството предложи 45% увеличение на заплатите от 2024 г. и 1500 леи помощ под формата на ваучери на година до 2027 г. Офертата беше отхвърлена.