На работна среща в Анкара между президента на Газпром Алексей Милер и турския министър на енергетиката Танер Йълдъз беше определен маршрутът на новия газопровод от Русия до Турция по дъното на Черно море, съобщи руската компания.

Проектът, наречен от Милер "Турски поток", има за цел да замени прекратения "Южен поток", като ще пренася руски газ до Европа. 

Подобно на "Южен поток", турският газопровод ще е съставен от 4 тръби, като ще има капацитет от 63 млрд. куб. м природен газ годишно. Маршрутът му ще минава по 660 км от старото трасе на "Южен поток" по дъното на Черно море, като след това ще бъде изграден нов 250-километров подводен участък до европейската част на Турция.

На 28 януари "Газпром" ще възложи проектирането и обследването на турската подводна част, която ще бъде изградена от "Газпром". Мрежата за пренос през турска територия ще бъде построена съвместно от двете държави, като дяловото участие ще бъде разпределено допълнително. От турска страна представител ще е компанията "Боташ".  

Приоритетите ни са да анализираме възможностите за трасето на турска територия, да определим изходната точка, точката за доставка на газ за турските потребители и газовата връзка на турско-гръцката граница, коментира Алексей Милер.

Според шефа на Газпром през едната тръба Турция ще получава до 15,75 млрд. куб м газ, като доставките ще започнат до края на 2016 г.