Ново напрежение в управляващата коалиция по повод кадрови назначения вече е факт. Виолета Лорер, съпруга на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, е била номинирана за член на борда на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да представлява България, съобщи "в. 24 часа".

Номинацията е направена от министъра на финансите Асен Василев. Досега представител на страната беше служебната финансова министърка Росица Велкова.

Това назначение не е било съгласувано с ГЕРБ. В Министерския съвет е имало среща между партиите в управляващото мнозинство, твърди изданието. Тя е трябвало да бъде посветена на управленската програма и механизма за координация и взимане на решения, както и назначенията във втория ешелон на властта. На срещата в късния следобед обаче е повдигнат въпросът за Лорер, по информация на БНТ. Според хора, участвали в срещата, нито членове на "Продължаваме Промяната", нито от ГЕРБ са били наясно с това  кадрово предложение.

Часове след изтичането на новината в медиите от Министерството на финансите в съобщение нито потвърдиха, нито отрекоха номинацията.  "Подобен тип решения се взимат от МС, към момента няма такова решение", уточниха оттам. 

В писмена позиция от ГЕРБ обявиха, че са разбрали за номинацията на Лорер от медиите. Малко по-късно отново от медиите разбрали за оттеглянето ѝ. Те определиха подобни разминавания в комуникацията между партньори като "недопустими".

По неофициална информация Василев е бил помолен настоятелно да се откаже от назначението на Виолета Лорер. Настояването е било както от страна на Кирил Петков, така и от премиера Николай Денков.

Лорер бе заместник-министър в екипа на Василев в служебния кабинет на Стефан Янев, а в кабинета "Петков" бе съветник и началник на политическия му кабинет като вицепремиер. Преди това бе заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2013 г. Тогава мегаминистерството бе оглавявано отново от Асен Василев в служебния кабинет на Марин Райков.

На срещата е бил обсъждан и механизъм, по който ще се вземат решения за назначенията. Засега се обсъжда двете формации от управляващото мнозинство да правят поотделно предложения за постовете, а спорните ще се решават от парламентарните групи, както и от Денков и Мария Габриел. Идеята е да не се предлагат партийни кандидатури.