МВнР осъди като неприемливи и недопустими опитите за дезинформация, извършени от руския посланик Елеонора Митрофанова на 12 юни, които засягат подкрепата на България за Украйна, съобщава БНР. 

От дипломатическото ведомство определят като недопустими хипотезите и предположенията, направени в текста на обръщението, публикувано на страницата на посолството на Руската федерация в социалните мрежи.

В позицията си министерството напомня, че България остро осъжда военната агресия и допринася към международните усилия за подкрепа на Украйна, а отговорното поведение е несъвместимо с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.

Повод за реакцията са разпространените от посланика спекулации за евентуално изпращане на български военни в Украйна, което, по думите на Митрофанова, би имало негативни последици за диалога между България и Русия. Внушението, че България ще прати свой контингент в Украйна, бе направено от Митрофанова в публикувано в социалните мрежи от посолството на Русия нейно обръщение по повод т.нар. Ден на Русия на 12 юни:

„Трябва да признаем, че сегашното ниво на руско-българските отношения не отговаря на пълния потенциал на вековните двустранни връзки между нашите народи. Въпреки далеч нееднородните виждания на българските граждани за актуалния дневен ред София упорито се придържа към антируските наративи. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог“.