Полша ще се противопостави на назначаването на датската премиерка Мете Фредериксен за нов генерален секретар на НАТО, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на свои европейски източници, предаде БТА.

Според тях Варшава смята избирането на Фредериксен за несъответстващо на нуждите на алианса на фона на нашествието на Русия в Украйна. Това означава, че тя няма да има шанс, тъй като избирането на генерален секретар на НАТО се извършва с консенсус.

Мандатът на сегашния генерален секретар, норвежеца Йенс Столтенберг, изтича през септември, а следващата среща на върха на алианса и насрочена за 11 юли в литовската столица Вилнюс.

Полската страна настоява, че новият генерален секретар трябва да идва от страна от източния фланг на НАТО, по възможност – от бивша република на СССР, с което да се изпрати сигнал към Москва. В тази връзка някои предлагат кандидатурата на естонската премиерка Кая Калас.

Освен това Варшава изразява и съмнения дали Дания отговаря на критериите на алианса за разходи за отбрана.

През май властите на кралството обещаха да инвестират над 20 млрд. долара в националната отбрана през следващото десетилетие, което би трябвало да позволи на страната да достигне изискваните 2% от БВП.

Русия заявява, че разширяването на военния съюз е заплаха за нейната сигурност. След началото на нашествието в Украйна обаче, Финландия се присъедини към НАТО, а Швеция е подала кандидатура и алиансът е по-единен отвсякога, отбелязва американското издание.