Американският писател Кормак Маккарти, носител на наградата "Пулицър", почина малко преди да навърши 90 години, съобщиха осведомителните агенции, като цитираха неговия агент. 

Смъртта на твореца, известен с романите си "Пътят", "Няма място за старите кучета", "Кървав меридиан", е настъпила в дома му в Санта Фе, щата Ню Мексико, във вторник, 13 юни.

Нихилистичните и жестоки разкази на Маккарти за американската граница му носят награди, филмови адаптации и безсънни нощи за читателите.

Кормак Маккарти е може би най-големият американски писател след Ърнест Хемингуей или Уилям Фокнър, отбелязва Ройтерс. 

Той е малко известен през първите около 60 години от живота си, но възторжени отзиви за романа му "Всички красиви коне" от 1992 г. - първият от "Трилогията за границата", променят това.  Творбата се превръща в бестселър на в. "Ню Йорк таймс" и от нея са продадени в 190 000 копия с твърди корици само в първите шест месеца след публикуването ѝ, пише БТА.

През 2005 г. Маккарти публикува романа "Няма място за старите кучета", който по-късно е адаптиран за големия екран. Филмът на братята Коен, в който главната роля се изпълнява от Хавиер Бардем, е отличен с награда "Оскар". 

За романа си "Пътят" от 2006 г. писателят печели наградата "Пулицър".

Маккарти пази ревниво личния си живот и рядко дава интервюта. Писателят обаче направи изключение за Опра Уинфри през 2007 г.

"Не мисля, че (интервютата) са полезни... Ако отделяш много време за това да мислиш как да напишеш книга, вероятно не трябва да мислиш за това, а да го направиш", каза тогава той. 

Кормак Маккарти има три брака зад гърба си, като с последната си съпруга се развежда през 2006 г. Той е баща на две деца.