Над 8000 от най-популярните форуми в онлайн платформата Reddit са затворени за всички, освен редовните си потребители днес - може би най-голямата "стачка" в интернет сайт досега.

Очаква се повечето форуми (subreddit-и) да са достъпни за всички от утре, но други смятат да продължат протеста по-дълго. Това може да доведе до сериозни загуби на един от най-популярните онлайн форуми.

От 1 юли тази година Reddit смята да промени начина, по който трети лица могат да достъпват техния API - или програмния интерфейс на приложението. Чрез него стотици модератори, които се грижат за общностите си напълно доброволно и без да получават пари за това, успяват да достъпят до функции, които правят работата им възможна. До момента това ставаше безплатно и позволяваше да се компенсират множеството недостатъци в модераторската система на Reddit.

След 1 юли обаче всички тези модератори ще трябва да плащат солено, само за да запазят достъпа до инструментите, които ползват. Много от тях вероятно няма да го направят и ще се откажат от модерирането напълно.

Според протестиращите модератори и техните поддръжници, това не само няма да доведе до повече приходи за Reddit, а ще навреди сериозно на платформата. 

Според The Verge обаче ръководството на платформата въобще не се притеснява от протеста. Според техен източник, главният изпълнителен директор Стийв Хъфман е казал на персонала да "игнорира шума" и че няма сериозни загуби от протеста засега.

Същевременно, служителите на Reddit се е наложило да работят извънредно тази сутрин, в началото на протеста - преминаването на хиляди форуми от отворени към затворени е довело до срив в системата.