На срещата си на върха във Вилнюс през юли НАТО ще изпрати силно послание, че Украйна трябва да стане част от пакта.

Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в навечерието на двудневната среща на министрите на отбраната от страните членки.

„Виждаме, че украинците правят пробиви и освобождават все повече земи", каза Столтенберг по повод контраофанзивата на силите на Киев.

Той обаче предупреди, че никой не може да каже какво ще се случи през следващите дни и месеци. Но бе категоричен, че украинците действат професионално и надхвърлят очакванията.

Министрите ще разискват решение за дългосрочно укрепване на сигурността на Украйна, което ще бъде взето във Вилнюс.

“Колкото повече украинците напредват, толкова повече президентът Владимир Путин ще разбере, че не може да спечели войната и трябва да започне преговори за справедлив мир”, каза още Столтенберг.

По думите му НАТО трябва да гарантира, че когато войната приключи, ще има надеждни механизми на място за сигурността на Украйна. Така историята няма да се повтори и Русия няма да може да си отдъхне, да се превъоръжи и да започне нова атака.

“На срещата във Вилнюс ще изпратим ясно послание за подкрепа и солидарност с Украйна. Както и ясно да покажем, че бъдещето на Украйна е в НАТО”, увери генералният секретар.

Министрите ще обсъдят също как да укрепят сдържането и защитата на пакта с нови регионални планове за защита на неговите територии. Столтенберг уточни, че това изисква нови структури, и за тази цел ще бъдат разположени още 300 000 военнослужещи в повишена готовност.

Столтенберг очаква да бъде обсъден нов план за действие за отбранително производство и той да бъде приет във Вилнюс. Целта е бързо попълване на недостига в запасите на страните членки. 

Запитан за шансовете за преодоляване на ветото на Турция за приемането на Швеция в НАТО, генералният секретар отговори, че е възможно да се постигне съгласие преди срещата на във Вилнюс.